Slujbă de pomenire pentru Voievodul Mihai Viteazul, la 423 de ani de la trecerea la Domnul

În data de 9 august a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. În prezența a numeroși credincioși, Arhipăstorul nostru a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, după care a oficiat slujba Parastasului pentru Voievodul Mihai Viteazul.

Vineri, 9 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu fost prezent la biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, locaș de închinare ce poartă hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul”. Începând cu ora 18.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului, după care a oficiat slujba Parastasului pentru marele Voievod Mihai Viteazul, cu ocazia împlinirii a 423 de ani de la trecerea în veșnicie. La final, Ierarhul nostru a rostit un cuvânt de învățătură, în prezența a numeroși credincioși din Alba Iulia și împrejurimi. Slujitor la altarul bisericii memoriale „Mihai Viteazul” este părintele prof. dr. Florin Botezan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Comemorăm astăzi pe Mihai Viteazul, cel care în anul 1600 era personalitatea cea mai puternică și cea mai luminoasă nu numai de pe plaiurile românești, ci din întreaga Europă. Înfruntând zeci și zeci de piedici, interese și intrigi, viclenii și trădări, bravul Domnitor a înfăptuit prima unire a românilor. Numele său va rămâne etern în conștiința poporului român, pentru că a fost un geniu, un simbol al dreptului nostru, al românilor, la unitate și libertate. Jertfa lui Mihai Viteazul și jertfele lui Horea, Tudor Vladimirescu și Avram Iancu stau la temelia actului epocal de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, când s-a înfăptuit statul național unitar român, adică România Mare”.

Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Siluan Athonitul” din Alba Iulia, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe a Transilvaniei și al Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul. Biserica Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, urmând ca numeroase materiale să fie folosite la construirea bisericii ortodoxe a parohiei „Maieri II” din Alba Iulia. La fel ca și vechiul locaș de cult ctitorit de Domnitorul Țării Românești, biserica memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia are ca hram „Sfânta Treime”, simbol al unității de credință și de neam a celor trei Țări Românești. Sfințirea locașului de închinare a avut loc pe data de 26 noiembrie 2006, moment în care biserica a primit cel de-al doilea hram, fiind ocrotită de Sfântul Siluan Athonitul.

Share