Slujba înmormântării părintelui Bogdan Culici, oficiată de Părintele Arhiepiscop Irineu

În data de 11 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba înmormântării pentru părintele Bogdan Culici. Paroh al comunității credincioșilor dreptslăvitori din parohia Criș, județul Mureș, între anii 2017-2021, părintele Bogdan a trecut la cele veșnice luni, 7 iunie 2021.

Vineri, 11 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Criș, protopopiatul Sighișoara. Începând cu ora 12.00, la biserica „Învierea Domnului” din localitate, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba înmormântării pentru vrednicul de pomenire părintele Bogdan Culici, trecut la Domnul în data de 7 iunie 2021.

În prezența mulțimii de enoriași din localitate și din comunitățile învecinate, cei peste 50 de preoți, în frunte cu Arhipăstorul nostru, au cântat slujba prohodirii părintelui Bogdan, îndurerați de trecerea acestuia la cele veșnice. La final, Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un emoționant cuvânt de învățătură, în care a evocat portretul spiritual al părintelui Bogdan și a adus cuvinte de îmbărbătare și de mângâiere doamnei preotese și familiei îndoliate.

Amintindu-și de momentele frumoase din activitatea misionar-pastorală în care s-a întâlnit cu părintele Bogdan, Înaltpreasfinția Sa a spus în cuvântul rostit: „Dacă în urmă cu doi ani, am venit aici cu multă bucurie la Botezul micuței lui fetițe, Anisia, iar în urmă cu un an și jumătate am venit din nou pentru a vizita această parohie și Așezământul social pe care părintele îl coordona, astăzi am intrat în acest sat cu lacrimi de durere, pentru că participăm la înmormântarea unui om al lui Dumnezeu, căruia îi vom simți lipsa mult timp, până când Domnul va pune balsamul Său abundent peste rănile noastre deschise”.

„Pe părintele Bogdan l-am cunoscut încă din perioada studiilor sale la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, avându-l mai apoi student la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, unde și-a arătat sârguința, perseverența, seriozitatea și evlavia. După ce l-am hirotonit preot, s-a afirmat drept un pilduitor păstor de suflete, cu cuvântul, cu purtarea și cu iubirea, după expresia Sfântului Apostol Pavel. Secondând activitatea pastoral-misionară cu cea caritativ-filantropică, părintele Bogdan s-a dovedit harnic peste măsură și neastâmpărat în a face lucrul bineplăcut lui Dumnezeu și folositor oamenilor. Așa că dintre noi a plecat un străjer al casei lui Dumnezeu, un credincios iconom al tainelor lui Dumnezeu, omul după inima lui Dumnezeu. Acum parcă-l văd cum se îmbracă în straie îngerești, în veșmânt țesut cu fibre harice pentru a fi la Altarul ceresc și a sta la masă cu Hristos, Biruitorul morții. De acolo, îl putem auzi, spunându-ne: Nu mai plângeți după mine,/ Că plânsul vostru mi-e greu,/ Iar în ceruri nu-s suspine,/ Unde eu v-aștept mereu”.

Cortegiul funerar cu trupul neînsuflețit al părintelui Bogdan a trecut prin filia Stejăreni a parohiei Criș, unde, de asemenea, acesta a slujit vreme de patru ani. Sute de credincioși din satele comunei au ieșit la porți pentru a-și lua rămas bun de la blândul părinte Bogdan care a fost condus spre cimitirul parohiei Mănărade, protopopiatul Blaj, unde a fost depus spre nădejdea învierii și a vieții veșnice.

Share