Slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, prilej cu care a săvârșit slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Luni, 18 martie 2024, în prima zi a Postului Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. Începând cu ora 18.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei noastre a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi, cu prilejul Săptămânii duhovnicești. În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul Alba Iuliei i-a îndemnat pe cei prezenți să lupte împotriva păcatelor înrobitoare, cu scopul dobândirii purificării sufletești.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus:

„Un păcat mic poate să producă efecte imense și să încetinească mersul nostru pe calea lui Dumnezeu. Lucrurile mici puse cap la cap alcătuiesc lucrurile mari și importante. De pildă, un ghimpe aproape invizibil poate să producă un mare rău, o rană și o infecție îngrozitoare care să te facă pe tine conștient că trebuie să-ți fie amputat sau tăiat întregul organ al trupului tău. Tot așa, oamenii care doresc mântuirea sufletului, trebuie să se ferească de păcatele care în aparență sunt mici. Repetarea păcatelor mici și neînsemnate poate să conducă la păcate de moarte și mari nelegiuiri care ne lipsesc de harul divin și de energia spirituală. În opinia Sfântului Isaac Sirul, cine socotește că greșelile lui sunt mici, acela va ajunge să cadă în greșeli mai rele decât cele dintâi. Așadar, în acest sezon liturgic, în Sfântul și Marele Post, suntem chemați să ne purificăm de zgura tuturor păcatelor mici și mari, îmbrăcându-ne în haina luminoasă a virtuților morale”.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul reprezintă o alcătuire liturgică deosebită, fiind, totodată, cel mai mare dintre toate canoanele existente în rânduiala Bisericii Ortodoxe. Această creație, alcătuită din peste 250 de stihiri, este citită în primele patru zile din Postul Sfintelor Paști (în cadrul slujbei Pavecerniței mari), precum și în miercurea din săptămâna a cincea a Postului (când Canonul este reluat integral în cadrul Deniei zilei de joi). Autorul Canonului este considerat drept „părintele canoanelor”, Sfântul Andrei Criteanul fiind inițiatorul acestei categorii de cântări imnografice în Biserica grecească.

Programul liturgic al săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, desfășurându-se în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca seara să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala arhiepiscopală. La finalul acestora, preoți din cadrul Eparhiei noastre le adresează tinerilor teologi, precum și dreptslăvitorilor creștini, meditații duhovnicești, folositoare spre zidirea sufletelor și spre urcușul spiritual.

Share