Slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Reîntregirii

În prima zi a Postului Sfintelor Paști, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, prilej cu care a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul.

Luni, 27 februarie 2023, în prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 18.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori. Apoi, Ierarhul nostru a adresat o meditație duhovnicească elevilor seminariști și studenților teologi, cu prilejul Săptămânii duhovnicești. În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Alba Iuliei a evidențiat faptul că Postul Sfintelor Paști constituie timpul prin excelență al luptei spirituale și momentul prielnic de a birui ispitele și demonii.

Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Cultul liturgic din perioada Sfântului și Marelui Post ne ajută să experimentăm acea tristețe luminoasă despre care vorbește marele liturgist și teolog american Alexandru Schmemann. Paradoxal, ostenindu-ne, simțind uneori poate chiar o tristețe și greutatea efortului ascetic, simțim în același timp o lumină pascală în forul nostru lăuntric, și e firesc, pentru că prin Cruce a venit bucurie, lumină și înviere la toată lumea. Pentru ca postul creștin să fie primit și eficient, e necesar ca postul de bucate sau abstinența de la anumite mâncăruri și băuturi să fie însoțită de postul de păcate. Deci, trebuie neapărat să ne ferim de gânduri rele, de simțăminte murdare și de vorbe necuviincioase. Postul creștin este cel mai minunat mijloc de purificare sau curățire de păcate și de pasiunile înrobitoare, pentru a ne uni plenar cu Hristos, îmbrăcându-ne în mantia luminoasă a virtuților morale. De aceea, să ne bucurăm că a început acest sezon liturgic și să străbatem calea minunată a Postului Mare cu speranță, luând aminte la îndemnul Sfântului Apostol Pavel care zice: «Să vă dezbrăcați de omul cel vechi, care se strică prin poftele deșertăciunii, și să vă îmbrăcați în omul cel nou, cel zidit după Dumnezeu în dreptatea și în sfințenia adevărului»”.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul reprezintă o alcătuire liturgică deosebită, fiind, totodată, cel mai mare dintre toate canoanele existente în rânduiala Bisericii Ortodoxe. Această creație, alcătuită din peste 250 de stihiri, este citită în primele patru zile din Postul Sfintelor Paști (în cadrul slujbei Pavecerniței mari), precum și în miercurea din săptămâna a cincea a Postului (când Canonul este reluat integral în cadrul Deniei zilei de joi). Autorul Canonului este considerat drept „părintele canoanelor”, Sfântul Andrei Criteanul fiind inițiatorul acestei categorii de cântări imnografice în Biserica grecească.

Programul liturgic al săptămânii duhovnicești este destinat școlilor teologice din Alba Iulia, desfășurându-se în prima și în ultima săptămână a Postului Nașterii Domnului și a Postului Sfintelor Paști. În cadrul acestor zile, elevii și studenții teologi participă de dimineață la rugăciunile săvârșite în paraclisele instituțiilor de învățământ, urmând ca seara să ia parte la slujbele oficiate la Catedrala arhiepiscopală. La finalul acestora, preoți din cadrul Eparhiei noastre le adresează tinerilor teologi, precum și dreptslăvitorilor creștini, meditații duhovnicești, folositoare spre zidirea sufletelor și spre urcușul spiritual.

Share