Slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică din filia Ocnișoara, parohia Ciuguzel, protopopiatul Aiud

Pe data de 11 august a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din filia Ocnișoara, parohia Ciuguzel, protopopiatul Aiud, prilej cu care a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noul locaș de închinare.

Joi, 11 august 2022, în ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în filia Ocnișoara, parohia Ciuguzel, protopopiatul Aiud. Începând cu ora 12.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficia slujba punerii pietrei de temelie pentru noul locaș de închinare, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Începând cu anul 1994, preot al comunității credincioșilor de aici este părintele Valer Gherghel. În prezent, această comunitate numără doar 20 de suflete, Ocnișoara numărându-se printre localitățile depopulate sever în ultimele decenii.

Noul locaș de rugăciune din filia Ocnișoara va fi edificat la inițiativa și cu sprijinul prof. univ. dr. Paul Diaconu, cadru didactic universitar la Academia de Studii Economice din București. Vechea biserică din localitate, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a fost zidită în anul 1910. Din nefericire, locașul de cult a suferit degradări accentuate pe parcursul deceniilor ulterioare, rămânând din acesta doar turla și o mică parte din ziduri. Începând cu anul 1975, sfintele slujbe sunt săvârșite într-o locuință în incinta căreia a fost montată catapeteasma vechii biserici. Noul locaș va fi ridicat din lemn și va avea dimensiunile de 10 metri lungime și 6 metri lățime.

Share