Slujbă specială de comemorare a Reginei Maria

Pe data de 10 mai, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat o slujbă specială de comemorare a Reginei Maria. Ceremonia a fost săvârșită în Parcul Unirii din Alba Iulia, în proximitatea statuii Reginei Maria.

În dimineața zilei de 10 mai 2023, începând cu ora 10:00, cu prilejul Zilei Naționale a Regalității, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat o slujbă specială de comemorare a Reginei Maria. Evenimentul a avut loc în Parcul Unirii din Alba Iulia, în proximitatea statuii Reginei Maria, și s-a bucurat de prezența domnului Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Gabriel Pleșa – primarul municipiului Alba Iulia și a altor reprezentanți ai autorităților județene și locale. Statuia Augustei Suverane a României Mari, amplasată actualmente în Parcul Unirii din Alba Iulia, este opera sculptorului Mircea Rusu din Baia Mare. Lucrarea monumentală a fost dezvelită la data de 15 octombrie 2022, în Piața Cetății din orașul Marii Uniri, unde a fost amplasată temporar. Prezentarea statuii a avut loc cu ocazia manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării, în prezența Părintelui Patriarh Daniel și a membrilor Familiei Regale a României.

În cuvântul rostit cu prilejul acestui eveniment, Părintele Arhiepiscop Irineu a reliefat trăsăturile dominante ale personalității Reginei Maria: „Prin cele trei virtuţi creştine, credinţa, nădejdea şi dragostea, Regina Maria şi-a ridicat caracterul la un nivel superior de frumuseţe spirituală. Astfel, a reuşit să-şi îndeplinească, în mod strălucit, datoria supremă de «Împărăteasă a tuturor românilor», cum o numeau ardelenii. Aceste importante virtuţi teologice au ajutat-o să stea neclintită până la capăt, încât, alături de Regele Ferdinand, să contribuie la întregirea hotarelor Patriei române. Aşa ne-au dezrobit ei şi au înscris în istoria neamului cele mai splendide pagini de fapte glorioase. Dăltuit prin valenţe morale, chipul fermecător al Reginei contamina pozitiv, reuşind să transmită speranţa, energia, credinţa şi voinţa dârză. Ca mamă şi prietenă a românilor, a făcut din viaţa sa un imn al iubirii pentru Dumnezeu, Biserică şi Ţară. Fiindcă românii au numit-o «mama tuturor», ea şi-a luat în serios acest rol, oferindu-le, cu generozitate, sfat, încurajare şi ajutor. Realmente, era preocupată de soarta unui popor asuprit şi ţinut în lanţuri de pofte imperiale nesătule. Regina Maria, prin conduita ei, învaţă pe femeia creştină de astăzi să-şi îndeplinească datoriile către Dumnezeu şi către aproapele. De asemenea, ea învaţă pe femeia creştină iubirea faţă de Legea noastră creştinească şi de moştenirea noastră naţională”.

Share