Slujire arhierească la biserica „Buna Vestire” din Alba Iulia

Pe data de 8 ianuarie 2023, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Buna Vestire” din orașul Marii Uniri. Ierarhul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși albaiulieni.

În Duminica după Botezul Domnului, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă începutul propovăduirii Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Buna Vestire” din municipiul reședință de județ. Comunitatea dreptslăvitorilor creștini de aici este păstorită de către pr. prof. univ. dr. habil. Dumitru Vanca, preot al parohiei Alba Iulia – Centru I, și pr. conf. univ. dr. Remus Onișor, păstor al parohiei Alba Iulia – Centru II.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Veacul de acum nu este pentru odihnă și pentru somn, ci este o școală, o luptă, o călătorie. Deci, trebuie să ne silim și să nu trândăvim. Trebuie să știm că mulți sunt chemați, dar puțini aleși. Mulți oameni sunt botezați, dar puțini aleargă către ținta mântuirii. Mulți creștini sunt înscriși în registrele comunităților parohiale, dar nu înseamnă că vor ajunge automat în cer. Ca să ajungem în cer, trebuie să perseverăm pe linia binelui moral. Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne spune: «Împărăția cerurilor se ia prin asalt, și cei ce dau asaltul o cuceresc pe ea». Iar Sfântul Vasile cel Mare ne arată că încordarea din acest veac comparat cu un stadion nu este întotdeauna încununată de succes. Există pericole și curse multe, iar urcușurile adeseori sunt însoțite de căderi. Un singur lucru este sigur: cei statornici vor învinge”.

Biserica „Buna Vestire” din centrul municipiului Alba Iulia, numită și „biserica grecilor”, a fost ridicată între anii 1783-1787, avându-l ca și ctitor pe preotul Nicolae Rațiu din Maieri. Zidirea locașului de închinare a fost realizată cu sprijinul deosebit al negustorilor macedo-români, unul dintre principalele motive ale edificării bisericii fiind preluarea locașului de cult din cartierul Lipoveni de către greco-catolici. Biserica „Buna Vestire” a fost construită în stil bizantin, pictura originală – executată în tehnica fresco – datând din veacul al XIX-lea. De asemenea, catapeteasma (sec. XIX) este împodobită cu icoane realizate în stil bizantin, încadrate cu sculptură barocă în lemn de tei, având puternice influențe renascentiste.

Share