Slujire arhierească la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu Mureș

În ziua Praznicului Înălțării Domnului (Ziua Eroilor), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu Mureș.

Joi, 29 mai a.c., de Praznicul Înălțării Domnului (Ziua Eroilor), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu Mureș. Cu prilejul hramului, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. După celebrarea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba parastasului pentru eroii neamului românesc, în prezența a numeroși credincioși târgumureșeni. Slujirea arhierească din această zi a marcat, totodată, împlinirea unui secol de la sfințirea pietrei de temelie a locașului de cult. Comunitatea de aici este păstorită de către preoții Olimpiu Zăhan, Constantin Toma și Petru Șerban.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „În ziua Înălțării Domnului sărbătorim și Ziua Eroilor, pentru că noi credem în nemurire și în înălțarea noastră la cer. Domnul a spus: «După ce Mă voi înălța de pe pământ, Eu pe toți îi voi trage la Mine». Istoria nu se încheie cu sângele care se varsă și cu mușuroiul de pământ. Noi vom învia spre o viață nouă, spirituală și fizică. Cine luptă pentru libertate și dreptate, pentru bine și frumos, luptă pentru Dumnezeu. Așa au luptat martirii și eroii noștri care sunt biruitori, prin sângele Mielului divin, prin credința lor și prin puterea Celui Ce a zis: «Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!»”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu Părintele Arhiepiscop Irineu și cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii.

Share