Slujire arhierească la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș

Pe data de 13 februarie 2022, în prima Duminică a Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din Luduș. Chiriarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, la Altarul căruia slujesc preoții Lucian Voșloban și Constantin Savu.

În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, prima din perioada liturgică a Triodului, numită și „Duminica Vameșului și a Fariseului”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în orașul Luduș. Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Lucian Voșloban, preot al parohiei Luduș II, și părintele Constantin Savu, preot al parohiei Luduș V.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Dacă am păcătuit, conştiinţa o putem împăca prin căinţă interioară şi prin mărturisirea păcatelor în Taina Spovedaniei. Pacea sufletească o putem dobândi dacă monitorul sufletului este mereu sensibilizat de cuvântul lui Dumnezeu. Aşadar, să nu înăbuşim mustrările conştiinţei şi să nu ne angajăm în practici rele şi imorale. Ignorând conştiinţa, noi mergem din greşeală mică în una mare, până la păcate grave. Omul credincios are conştiinţa curată. După Sfântul Teofan Zăvorâtul, sufletul lui este vizitat de Dumnezeu, «sufletul lui devine o lumină şi străluceşte ca o mică stea». De aceea, e bine să spunem mereu cu Sfântul Apostol Pavel: «Mă silesc să am totdeauna înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor un cuget neîntinat» (Fapte 24, 16)”.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din orașul Luduş a fost zidită în perioada anilor 1892-1893, pe locul unei biserici de lemn care a ars în anul 1863. După mai bine de trei decenii, în anul 1931, interiorul locașului de cult a fost pictat în tehnica tempera de către pictorul Francisc H. Herczeg din Târgu-Mureş. Catapeteasma bisericii este realizată din lemn de brad, icoanele care o împodobesc fiind pictate pe lemn de către pictorul Vasile Niţulescu, în anul 1999. În anul 1840, în imediata apropiere a vechii biserici, a fost înființată Şcoala Confesională din oraș. Ulterior, în anul 1926, clădirea instituției a fost transformată în casă parohială, unde în prezent se află sediul Protopopiatului Ortodox Român Luduş.

Share