Slujire arhierească la Catedrala mare din Târgu-Mureș, de Praznicul Rusaliilor

În ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Catedrala mare din Târgu-Mureș. Chiriarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși târgumureșeni.

Duminică, 4 iunie 2023, de Praznicul Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș. Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la final a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către preoții Olimpiu Zăhan, Constantin Toma și Petru Șerban. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Mircea Andrei Halațiu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Beica de Sus cu filia Beica de Jos, protopopiatul Reghin. De asemenea, după Sfânta Liturghie, au fost binecuvântate spicele de grâu, acestea fiind împărțite mai apoi tuturor credincioșilor prezenți.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Este minunat să aparținem bisericii, acest spațiu sacru unde lucrează Duhul Sfânt, încât putem primi darurile Sale și roadele Sale. Înțelegem, deci, că Rusaliile nu s-au petrecut numai atunci, la Ierusalim, ci se petrec și astăzi, pentru că Duhul Sfânt rămâne cu noi în veac. El ne menține în adevăr, ne mângâie în necazuri, ține trează în noi flacăra nădejdii în viața veșnică și netrecătoare. Ca vistier al bunătăților, Duhul Sfânt ne dă aripi duhovnicești și ochi duhovnicești, ne dă răsuflare și viață. Deci, avea dreptate Psalmistul David când spunea: «Doamne, trimițând Tu Duhul Tău, toate se vor zidi și vei înnoi fața pământului»”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș.

Share