Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Albac

În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu ocazia hramului acestei vetre călugărești.

Miercuri, 20 iulie a.c., zi în care Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestui așezământ monahal, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Ioanichia Gligor și sub îndrumarea spirituală a părintelui Dionisie Ignat.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a avut râvnă pentru credință, pentru adevăr și pentru mântuirea oamenilor. Din râvnă a strigat pe Muntele Carmel: «Până când veți șchiopăta cu amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, urmați-I Lui». Din râvnă a strigat pe Muntele Horeb: «Mare râvnă am avut pentru Domnul Atotțiitorul, de vreme ce fiii lui Israel au părăsit legământul Tău». O astfel de râvnă fierbinte se cuvinte să avem și noi pentru împlinirea poruncilor dumnezeiești și pentru slujirea lui Dumnezeu și a semenilor noștri”.

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac este situată pe Valea Arieșului Mare, începuturile acestei vetre monastice identificându-se cu osteneala bunilor credincioși din zonă și cu eforturile fraților Irineu și Vasile Toader, fii ai satului Albac, viețuitori ai Schitului Crasna din județul Prahova, care au ridicat aici o bisericuță din lemn. Între anii 1992-1999, sfintele slujbe au fost oficiate într-un altar improvizat, urmând ca din anul 1999, odată cu venirea aici a părintelui Dionisie Ignat (până atunci paroh al credincioșilor din satul Lăzești), să fie edificată noua biserică. Slujba de sfințire a locașului de închinare a avut loc la data de 20 iulie 2005, în prezența a numeroși clerici și credincioși din împrejurimi.

Share