Slujire arhierească la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Poșaga

De sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Mănăstirea Poșaga, protopopiatul Câmpeni. Arhipăstorul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Marți, 6 august 2024, în ziua Praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Poșaga, protopopiatul Câmpeni. Cu ocazia hramului acestei vetre monahale, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui stareț Teofan Jurca.

Adresându-se numeroșilor pelerini prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Trăim niște timpuri marcate de orgoliu, de egoism și de multă răzvrătire. Dumnezeu ne cheamă necontenit să ne schimbăm în bine și să ne convertim. Aceasta înseamnă să-I oferim Lui fiecare gând, fiecare sentiment, fiecare dorință și ființa noastră întreagă. Părintele Arsenie Boca ne încredințează astfel: «Cel mai mare dar pe care putem să-l facem lui Dumnezeu este să ne dăruim Lui pe noi înșine pe viață». În felul acesta, vom simți că Dumnezeu este pacea, odihna și bucuria noastră și vom vedea nenumărate minuni desfășurându-se înaintea noastră. De aceea, Părintele ceresc, prin gura Profetului Isaia, ne spune: «De veți vrea și de Mă veți asculta, bunătățile pământului veți mânca». Iar Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne spune: «Voi sunteți prietenii Mei, dacă faceți ceea ce Eu vă poruncesc»”.

Construită într-un loc deosebit de pitoresc, Mănăstirea de la Poșaga este situată la 43 km sud-vest de municipiul Turda și la 50 km de orașul Câmpeni. În apropiere, curge „Valea Poșagăi”, precum și izvorul datorită căruia așezământul este cunoscut sub denumirea de „Izvorul Tămăduirii”. Intrarea în incinta Mănăstirii se face printr-o poartă masivă din lemn de stejar, cu o frumoasă sculptură, executată în anul 1981 de către meșterul Vasile Sălăjan din Baia Sprie.

Viața monahală de aici a început în anul 1948 și a durat până în anul 1960, când statul comunist avea să desființeze așezământul. În anul 1979, părintele Paisie Cosma a restaurat biserica Mănăstirii, construind clădirea stăreției și clopotnița, precum și gardul de împrejmuire a incintei și poarta masivă de la intrare. Viața monahală de aici avea să cunoască o revigorare intensă începând cu anul 1990, când așezământul mănăstiresc și-a redobândit dreptul legal de funcționare.

Share