Duminică, 23 martie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Cu prilejul hramului, Ierarhul Alba Iuliei a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a așezământului monahal.
În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști, numită „a Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a așezământului călugăresc, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori din localitate și împrejurimi. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „În iadul carceral de la Aiud, buni români din toate păturile sociale au suferit nedreptăți și atrocități de neimaginat. Asemenea mucenicilor din primele veacuri creștine, ei au acceptat durerea crucii, ca apoi să primească cununa neveștejită a slavei cerești, de la Hristos Care a zis: «Cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui». Tuturor martirilor și mărturisitorilor credinței din temnița Aiudului le aducem astăzi omagiul venerației noastre. Prin jertfa și biruința lor, aceștia reprezintă pentru generațiile viitoare pilde de iubire și devotament pentru neamul românesc. Fiindcă nu au fost îngenunchiați de comunismul ateu, ei sunt și rămân candele vii ale adevărului pe pământul strămoșesc”.
Sfânta Liturghie arhierească a marcat încheierea celei de-a XI-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. Manifestarea, derulată sub genericul „Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”, s-a desfășurat în perioada 21-22 martie 2025, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Aiud. Bazele Simpozionului au fost puse tocmai la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din municipiul Aiud, în urmă cu mai bine de un deceniu, cu ocazia organizării unui eveniment comemorativ dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către Arhimandritul Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu, în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020.