Slujire arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș

Duminică, 23 aprilie 2023, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, cu ocazia hramului. Arhipăstorul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși pelerini. La finalul slujbei, maica stareță Rafela Purda a primit rangul de stavroforă.

În Duminica a II-a după Sfintele Paști, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Țeț, protopopiatul Sebeș. Ierarhul Alba Iuliei a celebrat Dumnezeiasca Liturghie Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului vechii biserici a acestui așezământ monahal. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Maxim a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Oașa. La finalul slujbei, pentru râvna și osteneala de care a dat dovadă în împlinirea a tot ceea ce este bineplăcut lui Dumnezeu, Chiriarhul nostru i-a oferit maicii starețe Rafela Purda rangul de stavroforă.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „În cazul martirilor și sfinților creștinătății, noi comemorăm nu ziua nașterii lor, ci ziua în care ei ai murit. La 23 aprilie, de exemplu, noi celebrăm sărbătoarea Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință. Ziua de 23 aprilie nu este ziua în care marele mucenic s-a născut, ci data în care el a murit. Pentru creștin, ziua în care o persoană moare este adevărata sa zi de naștere. Este ziua în care se naște la o viață nouă, o viață veșnică, pregătită pentru ea de Hristos Cel înviat. Când o persoană moare, ea începe realmente să trăiască. Aceasta este credința noastră creștină, plină de speranță”.

Viața mănăstirească de la Țeț își identifică începutul cu data de 15 august 1952, când monahul Ghenadie Marciu – călugărit la Mănăstirea Brâncoveanu (Sâmbăta de Sus) de către părintele Arsenie Boca – a ajuns aici şi a ridicat prima biserică. Părăsit din motive politice, așezământul a fost reînființat în anul 1990 de către părintele Sofronie Boboia. Noul locaș de cult, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost ridicat între anii 1994-2002, biserica fiind sfințită la data de 26 iulie 2003. Ca și localizare geografică, Mănăstirea de la Țeț se află la o distanţă de 60 km de municipiul Sebeş, fiind situată pe cursul Văii Sebeş – Şugag – Tău – Miraj.

Share