Slujire arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac | 20 de ani de la târnosirea bisericii așezământului monahal

Duminică, 20 iulie a.c., de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea Albac, protopopiatul Câmpeni. Ierarhul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie, în sobor arhieresc, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal.

La data de 20 iulie 2025, în Duminica a VI-a după Rusalii, zi în care Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, obștea Mănăstirii Albac, protopopiatul Câmpeni, a îmbrăcat haină de sărbătoare. Cu prilejul hramului așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în sobor arhieresc, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, și cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Slujirea arhierească din această zi a marcat împlinirea a două decenii de la sfințirea noii biserici a vetrei monahale situate în nord-vestul județului Alba. Locașul de cult a fost târnosit la data de 20 iulie 2005, în prezența unui număr impresionant de preoți și credincioși. Evenimentul din acest an a reunit numeroși clerici și pelerini din Țara Moților, dar și din alte zone ale Eparhiei, care au participat cu multă bucurie la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Ioanichia Gligor și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Dionisie Ignat.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei. Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei a spus: „Sfântul Proroc Ilie a fost unul dintre cei mai drepți profeți ai Vechiului Testament și unul dintre cei mai credincioși proroci. Tradus în limba noastră, numele Ilie înseamnă «cel ce Îl cinstește pe Dumnezeu, pe Iahve». Sfântul Proroc Ilie este cel care a păstrat dreapta credință și, totodată, cel care i-a îndemnat pe oamenii din vremea lui să păstreze credința nealterată, certându-i pe cei care s-au abătut de la credința dreaptă. Aflăm din Sfânta Scriptură că Sfântul Proroc Ilie l-a mustrat pe Ahab, rege al Israelului la acea vreme, care, căsătorindu-se cu Izabela (păgână), s-a îndepărtat de dreapta credință și s-a închinat zeilor. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, trimis fiind de Dumnezeu, a fost cel care a apărat dreapta credință, atrăgând atenția celor din timpul său că dacă regele și poporul nu se vor îndrepta și nu vor reveni la dreapta credință, se va încuia cerul, ceea ce s-a și întâmplat”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, în semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru călăuzirea duhovnicească și îndrumările academice din perioada în care Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei i-a fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, Ierarhul nostru a adresat alese mulțumiri Preasfințitului Părinte Episcop Timotei și Preasfințitului Părinte Arhiereu-vicar Teofil de Iberia pentru prezența la Mănăstirea Albac și pentru împreuna slujire.

În cuvântul rostit după oficierea Dumnezeieștii Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, cu toții suntem prezenți la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul ceresc al acestui așezământ monahal, care este un adevărat «pridvor al cerului», o «grădină înflorită» a Maicii Domnului. Farmecul spiritual al hramului din anul acesta este sporit de aniversarea a două decenii de la sfințirea acestei biserici care, atunci, a devenit «casa lui Dumnezeu» și o mărturie publică a credinței mântuitoare. De zeci de ani, Mănăstirea «Sfântul Ilie» de la Albac îndeplinește rolul de «far călăuzitor» pentru sufletele zecilor de mii de creștini. Ei găsesc aici adierea harului divin, ca oarecând profetul biblic pe Muntele Horeb. Ei simt aici revărsarea luminii cerești, ca oarecând profetul biblic pe Muntele Tabor. Prin slujbe frumoase și rugăciui curate, prin viețuire evanghelică și cuvânt bun, maica stareță Ioanichia, părintele duhovnic Dionisie și comunitatea de călugărițe ajută concret și eficient pe credincioșii pelerini. Astfel, aceștia pot să renască duhovnicește și să continue călătoria lor pe cărările acestei lumi marcate de confuzie și nesiguranță și rănite de atâtea calamități, catastrofe și dureri”.

Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac este situată pe Valea Arieșului Mare. Începutul existenței acestei vetre monahale a fost marcat de osteneala bunilor credincioși din zonă și de eforturile fraților Irineu și Vasile Toader, fii ai satului. Între anii 1992-1999, sfintele slujbe au fost oficiate într-un altar improvizat, urmând ca din anul 1999, odată cu venirea aici a părintelui Dionisie Ignat (până atunci, paroh al credincioșilor din satul Lăzești), să fie edificată noua biserică. Locașul de cult a fost împodobit cu haina picturii în anul 2002, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către zugravul iconar Adrian Pancu din Târgoviște.

Share