Slujire arhierească la hramul noii biserici a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina, Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Cu prilejul hramului noii biserici, Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Luni, 11 noiembrie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic Mina, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Începând cu ora 9.00, Ierarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, iar la final a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului noii biserici a acestui așezământ călugăresc. După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de sfințire a noii clopotnițe din incinta Mănăstirii „Hristos Pantocrator”. Construcția este amplasată pe latura de vest a complexului așezământului monahal și adăpostește trei clopote și o toacă de lemn. Obștea viețuitoarelor de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Iuliana Rusu.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Prin pilda vieții sale, Sfântul Mare Mucenic Mina ne arată nouă, tuturor, că nu putem atinge sfințenia sau desăvârșirea vieții fără dăruire credincioasă, fără ardere cu duhul, fără lepădare de sine. În artă, în știință, în tehnică, realizările nu sunt rezultatul unui moment de înflăcărare genială, ci rezultatul unei stăruințe neîntrerupte. Tot așa, pentru a ajunge la Dumnezeu, ni se cere un efort plin de încordare. Mântuitorul spunea: «Împărăția lui Dumnezeu se ia cu asalt și cei ce dau asaltul o cureresc pe ea»”.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din incinta Mănăstirii Hristos Pantocrator a fost ridicată în perioada anilor 2015-2021, ctitor fiind Mihai Oancea. Construită în stilul arhitectural al bisericilor românești, cu accente de inspirație brâncovenească și neo-românească, noul locaș de închinare domină, prin așezarea sa centrală, întregul ansamblu monahal. Împodobită cu haina picturii, realizată în frescă de către pictorii Alexandru Crișan și Eduard Kara, biserica a fost înzestrată ulterior cu toate cele necesare cultului divin.

În acest locaș de rugăciune se află spre închinare icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, racla cu un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare și racla cu părticele din moaștele celor doisprezece Sfinți Apostoli. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost târnosită pe data de 18 iulie 2021. Slujba a fost oficiată de un numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de clerici și credincioși proveniți din toată Eparhia.

Share