Slujire arhierească la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea

În data de 28 ianuarie 2024, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, protopopiatul Târgu Mureș. Arhipăstorul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica Mănăstirii.

În Duminica a XIV-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă pilda nunții fiului de împărat, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, protopopiatul Târgu Mureș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși din județul Mureș.

În cuvântul adresat celor prezenți la Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Pelerinajul nostru pe acest pământ nu duce spre neant, ci spre viața din cer, nouă și eternă. Acolo ne așteaptă Împăratul nostru Dumnezeu cu brațele deschise. Dar ca să ajungem în slava Împărăției, se cer din partea noastră multe sacrificii și osteneli duhovnicești. Acestea ne asigură părtășia la ospățul de nuntă al Mirelui divin”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oferit o diplomă aniversară maicii starețe Stavrofora Cristina Chichernea, cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani. Preacuvioasa maică stareță s-a născut la data de 25 ianuarie 1934. În urmă cu mai bine de trei decenii, a pus bazele înființării Mănăstirii Recea, alături de părintele Ioan Iovan. Pe parcursul anilor, Stavrofora Cristina Chichernea a contribuit cu trudă și jertfelnicie la bunul mers al acestui așezământ monahal aflat sub ocrotirea Maicii Domnului.

*

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, ridicată în apropierea municipiului Târgu Mureș, a luat ființă în anul 1991, constituind o pecete spiritual-creștină ce se alătură mănăstirilor construite în țara noastră după căderea regimului comunist. Înainte de edificarea locașului de cult, pe locul actualei vetre monahale s-au aflat o bisericuță și o clădire administrativă, ambele fiind în fază primară de execuție. Acestea au fost finalizate și finisate într-un timp relativ scurt, urmând ca în anul 1992 să fie construite altarul de vară și clopotnița, în stil rustic românesc. Între anii 1993-1995, a fost ridicată stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți, alcătuită din două apartamente și o sală spațioasă de conferințe.

Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 24 aprilie 1995, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Construcția propriu-zisă a bisericii a durat din toamna anului 1995 până în vara anului 1996. Între anii 1999-2003, interiorul locașului de cult a fost împodobit cu mozaic de Murano, biserica fiind târnosită la data de 7 septembrie 2003 de către vrednicii de pomenire Petru al VII-lea, Patriarh și Papă al Alexandriei și al întregii Africi, și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ansamblul monahal de la Recea prezintă numeroase influențe bizantine și brâncovenești preluate de la mănăstirile din zona subcarpatică a Munteniei, precum și de la așezămintele din centrul și nordul Moldovei.

Share