Duminică, 19 martie 2023, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Cu prilejul hramului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în noua biserică a acestui așezământ monahal.
În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști, numită „a Sfintei Cruci”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica nouă a Mănăstirii. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Gavriil Vărvăruc, exarh al Mănăstirilor și Schiturilor din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, ierodiaconul Nectarie a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Ponor.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru i-a omagiat pe cei ce au suferit pentru libertatea, unitatea și demnitatea neamului românesc: „În Duminica Sfintei Cruci, ne amintim cu veneraţie de cei care, în timpul regimului comunist, au cunoscut la Aiud durerea Crucii. Atunci, cei mai buni fii ai Ţării, de la elita intelectuală până la ţăranii care îşi munceau pământul, şi-au mărturisit credinţa străbună cu demnitate, curaj şi viaţă sfântă. Românii din detenţie au îndurat eroic umilinţe şi privaţiuni, izolare şi tortură, transformând iadul carceral comunist în spaţiu al unui urcuş duhovnicesc. Prin jertfa şi devotamentul lor faţă de Biserică şi Neam, ei au devenit candele vii ale adevărului a căror lumină luminează tuturor”.
Evenimentul din această zi a marcat încheierea celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie. Manifestarea, derulată în acest an sub genericul „Poeții și poezia detenției. Traduceri culturale ale suferinței în temnițele comuniste”, a debutat vineri, 17 martie, și s-a desfășurat exclusiv în mediul online. Bazele acestui eveniment academic deosebit, organizat anual în Eparhia noastră, au fost puse tocmai la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, în urmă cu mai bine de un deceniu, cu ocazia organizării unei întruniri restrânse ce a avut ca scop promovarea imaginii mărturisitorilor din temnițele comuniste.
Ridicat în semn de aleasă cinstire a memoriei celor ce au mărturisit dreapta credință în Penitenciarul din Aiud, așezământul monahal din municipiu reprezintă un loc al întâlnirii cu toți cei care, în timpul regimului comunist, s-au dovedit biruitori fervenți asupra chinurilor și asupririlor venite din partea prigonitorilor. Înființat în anul 2001 de către părintele Iustin Pârvu, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud a fost ridicat la rangul de Mănăstire în urma deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului din data de 12 octombrie 2020, la propunerea Părintelui Arhiepiscop Irineu.