Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț

Duminică, 4 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț. Chiriarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

În Duminica a XXVII-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea femeii gârbove, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Râmeț, protopopiatul Aiud. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. La finalul slujbei, părintele protosinghel Antonie Kătinean, duhovnic al obștii monahale de la Râmeț, a fost hirotesit întru arhimandrit.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Iubirea lui Dumnezeu este imensă și minunată. Iubirea Tatălui ceresc nu falimentează niciodată. Iubirea Lui ne ajută să avem o viață deplină, o viață din belșug. Când Dumnezeul Cel Bun și de oameni Iubitor ne întinde mâna Sa, toate decurg spre binele nostru sufletesc și trupesc. Când Dumnezeul Cel Veșnic și Atotputernic ne învăluie cu dragostea Sa și ne pătrunde cu harul Său, atunci vindecă totul în noi, ne dă o inimă nouă, ne transformă. Chiar acest lucru îl cerem noi într-un frumos colind: «Coboară, Doamne, coboară / Căci păcatul ne omoară / Iar alăturea de Tine / Orice rău se face bine». Asemenea femeii gârbove din Evanghelia de astăzi, să fim convinși că Tatăl ceresc este credincios celor ce-L ascultă și nu dezamăgește niciodată pe cei care se încred în El”.

Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist.

Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian, perioadă în care avea să fie salvată de la distrugere biserica veche, în urma efectuării unei complexe operații de ridicare a acesteia. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Apolinaria Barb.

Share