Slujire arhierească în parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș

Duminică, 7 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

În Duminica a 16-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care este rânduit să fie citită pericopa evanghelică în care ne este pusă înainte Pilda talanților, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Săliștea, protopopiatul Sebeș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate. La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Liviu Ilie, preot al parohiei Săliștea începând cu anul 1996, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Este important să ne înarmăm cu virtuțile teologice: cu credința în Dumnezeu, cu nădejdea nezdruncinată în împlinirea promisiunilor Sale și cu iubirea fierbinte pentru El. Astfel făcând, vom depăși deșertăciunea ideologică și tumultul lumii acesteia al cărei chip trece, cum spune Sfântul Apostol Pavel. De asemenea, este bine să frecventăm în mod regulat «casa lui Dumnezeu», biserica, unde ne putem împărtăși de harul sfințitor și de învățătura evanghelică. În felul acesta, noi vom trăi cu rost, făcând din călătoria noastră pământească un drum ascendent spre piscul luminos al desăvârșirii”.

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Săliștea a fost edificată între anii 1908-1909, în timpul păstoririi preotului Constantin Oancea, paroh al comunității credincioșilor de aici între anii 1904-1949. În anul 1958, locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Constantin Nițulescu. Slujba de târnosire a bisericii a avut loc la data de 8 septembrie 1931, fiind oficiată de către Episcopul-vicar Vasile Rășinăreanul al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Sibiului.

În data de 25 noiembrie 1931, biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Săliștea (pe atunci, Cioara) a găzduit ultima parte a lucrărilor Congresului Asociației „Andrei Șaguna” a preoțimii din Mitropolia Ardealului, Banatului, Crișanei și Maramureșului, reuniune prezidată de Mitropolitul Nicolae Bălan. Prima parte a lucrărilor adunării avea să se desfășoare la Alba Iulia, urmând ca evenimentul să fie încheiat, în semn de cinstire și evlavie pentru Cuviosul Sofronie de la Cioara, în biserica din localitatea Săliștea (Cioara). De asemenea, pe parcursul timpului au mai avut loc unele lucrări de restaurare și renovare a locașului de cult, acestea fiind binecuvântate de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului, la data de 27 septembrie 1970.

 

Share