Studenți teologi albaiulieni, originari din Ucraina și Republica Moldova, în sprijinul copiilor refugiați, la Școala Gimnazială din Unirea

Luni, 21 martie 2022, un grup de studenți originari din Ucraina și Republica Moldova, dar care studiază Teologia la Universitatea albaiuliană, au desfășurat o acțiune de sprijinire a copiilor ucraineni cazați la Mănăstirea Dumbrava.

Studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, vorbitori de limbă ucraineană sau rusă, au organizat o serie de activități cu cei 30 de elevi din Ucraina, găzduiți de obștea Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Dumbrava. Încă de la orele dimineții, voluntarii teologi s-au deplasat la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea, unde i-au ajutat pe copii să deprindă câteva cuvinte de bază din vocabularul limbii române, dar au mediat și dialogul între elevi și cadrele didactice, facilitând astfel schimbul de informații. După terminarea orelor de curs, tinerii au luat masa la așezământul Mănăstirii Dumbrava, după care au inițiat o serie de activități și jocuri de recreere, care să contribuie la familiarizarea copiilor străini cu limba română.

Părintele arhidiacon Răzvan Brudiu, cadru didactic la Facultatea de Teologie albaiuliană și coordonatorul activității de astăzi, a afirmat pentru Radio Reîntregirea: „Orice viață pierdută în război este o viață omenească, atât de mult prețuită de Dumnezeu. Copiii nevinovați care sunt privați de grija și compasiunea părinților lor sunt ca ai noștri, cu atât mai mult cu cât acum sunt pe pământ românesc. Pe de altă parte, nimeni nu își poate clădi fericirea pe nenorocirea altora. Așadar, cu siguranță acesta nu este decât un episod trecător într-o istorie bogată și plină de evenimente. Suntem încrezători că Dumnezeu lucrează prin noi, prin fiecare în parte, pentru a alina sufletele acestor familii”.

Acțiunea desfășurată în această zi la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea reprezintă doar prima etapă a proiectului demarat de studenții teologi albaiulieni. În perioada următoare, aceștia vor fi în permanentă legătură cu elevii și cadrele didactice, pentru a facilita adaptarea acestora și a le înlesni acomodarea.

Share