Tabăra de la Remeți, încununare a taberelor organizate de Arhiepiscopia Alba Iuliei în luna iulie

În ultima săptămână a lunii iulie, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a organizat o tabără la Centrul de Agrement Remeți din județul Bihor.

Ideea de a desfășura un program de tabără în acea zonă s-a născut în momentul în care am descoperit varietatea provocărilor pe care le oferă. Acestea au îmbinat latura educativă, cu cea distractivă și relaxantă, ajungând uneori chiar într-o zonă extremă, determinându-i pe participanți să-și depășească limitele proprii și să pună în practică o parte dintre valorile pe care le-am discutat de-a lungul taberei. Între acestea aș menționa ca fiind de căpătâi cea privind lucrul în echipă, în care două sunt principiile de bază: ascultarea de coordonator și comunicarea sau ajutorarea între membrii aceleiași echipe.

Programul taberei a debutat cu o vizită la Panteonul Moților de la Țebea, unde, prin expunerea exemplară a ghidului, tinerii au fost transpuși în vremea celor doi eroi naționali din Munții Apuseni, care s-au odihnit la umbra arborilor seculari din acest loc, și anume, Horea și Avram Iancu. Complexul de monumente amplasat în jurul bisericii satului are în centru mormântul lui Avram Iancu, la sud, gorunul lui Horea, iar la nord, gorunul lui Avram Iancu. De asemenea, în imediata vecinătate se află alți trei arbori plantați în anul 1924 de către Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Berthelot, cu prilejul centenarului nașterii lui Avram Iancu. Itinerariul nostru a continuat spre Mănăstirea Izbuc, unde, după ce s-au închinat și s-au rugat în frumoasele lăcașuri de cult ale vetrei monahale, copiii au urmărit fenomenul care se produce la izbucul din vecinătatea mănăstirii, care este considerat cel mai important izvor carstic intermitent din țara noastră. După drumul întortocheat de pe văile înguste ale Apusenilor, am ajuns la centrul de agrement unde aveam să ne petrecem următoarele cinci nopți. Gazdele ne-au primit cu o cină caldă și gustoasă, „ca la mama acasă”. După câteva jocuri de cunoaștere și discuții ziditoare, ne-am retras în camere, conștienți fiind că aventura noastră este doar la început.

A doua zi de tabără ne-a oferit posibilitatea de a ne bucura de activitățile din parcul de distracții din stațiunea Stâna de Vale. După parcurgerea traseelor din parcul de aventură, cu toții am experimentat tubing-ul pe pârtia cu trambulină și coborârea cu bobul pe pista special amenajată. La întoarcerea spre cazare am putut admira cascadele Vălul Miresei (Bihor) și Săritoarea Ieduțului. Ziua a continuat cu sesiuni de jocuri de dezvoltare personală, de inteligență și perspicacitate.

Ziua a treia, fiind zi de duminică, a fost dedicată participării la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Ciucea, din județul Cluj. După slujbă, grupul de copii a vizitat Muzeul Memorial Octavian Goga din vecinătatea mănăstirii, iar în drum spre casă au făcut un popas în punctul de belvedere de deasupra Barajului Drăgan-Floroiu. În a doua parte a zilei s-au desfășurat ateliere de desen, de pictură și graffiti, precum și o serie de jocuri distractive și de relaxare.

În cea de-a patra zi, cei 35 de copii, alături de voluntari, au străbătut Valea Leșului, urcând pe cursul apei până în Lunca Acră, o depresiune de captare carstică, de un pitoresc deosebit, care este traversată de un pârâu ale cărui ape se pierd în galeriile din subteranul Peșterii Biserică și ies din nou la lumină prin Peștera cu Apă din Valea Leșului. Fenomenul este asemănător celui pe care îl întâlnim în zona Ponor-Sălciua, unde apele Cascadei Vânătările Ponorului sunt captate de galeriile subterane și scoase din masivul calcaros prin Peștera Huda lui Papară.

Cea de-a cincea zi a constituit pentru mulți o experiență nouă, plină de adrenalină, dar ne-a oferit tuturor cea mai bună lecție de cooperare și ascultare. Însoțiți de o echipă de profesioniști, am parcurs în bărci pneumatice cursul Râului Crișul Repede de la Peștera Unguru Mare până la Vadu Crișului, cu mai multe opriri. Prima dintre acestea a fost în Defileul Crișului Repede, unde vreme de câteva minute am putut admira pereții înalți de stâncă prin mijlocul cărora râul și-a croit drum. Cel mai grozav moment a fost popasul la Cascada Vadu Crișului. Cei mai mulți dintre tinerii participanți au sărit în bazinul săpat în calcar de apa rece și cristalină a cascadei, între căderea ei de la înălțimea de 9 metri și vărsarea în Râul Crișul Repede. Pe a doua parte a traseului am fost puși la încercare de o furtună, care ne-a înghețat trupurile, dar ne-a călit puterile sufletești. Am înțeles că, ascultând de cel cu experiență și punând padelă lângă padelă, în cazul nostru, reușim să trecem peste situațiile grele și neprevăzute.

Ziua a șasea a început cu o sesiune de comunicări, în care fiecare a mărturisit punctele forte și cele slabe ale taberei, în care au fost subliniate aspectele pe care le-am învățat sau pe care le-am consolidat prin activitățile desfășurate și ne-am împărtășit gânduri de apreciere unii altora. În drum spre casă am vizitat Peștera Urșilor de la poalele Masivului Bihor, cu impresionantele galerii care abundă de stalactite și stalagmite milenare.

Gândul pe care îl port în suflet la final de tabără l-am găsit în casa poetului și omului politic Octavian Goga: „Tinerimea e resortul însuflețirii unui neam, termometrul spiritului de jertfă al societății”. Prin programele noastre ne vom strădui ca prietenia închegată în Masivul Vlădeasa să continue, manifestându-se și în alte împrejurări ale vieții, în care tinerii să experimenteze și alte învățături folositoare pentru formare lor morală și intelectuală.

Pr. Cristian Rațiu

Share