Tabăra de Toamnă „Trup și suflet”, desfășurată la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud

Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Mănăstirea Oașa au organizat, în perioada 16 - 26 septembrie 2022, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud, județul Alba, o nouă ediție a Taberei de Toamnă „Trup și suflet”.

Tabăra a reunit peste 120 de tineri veniți din toate colțurile țării care au avut prilejul să se apropie mai mult de Dumnezeu prin toate activitățile propuse de organizatori: participarea la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești din mănăstire (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești, activități interactive.

Tabăra de Toamnă „Trup și suflet” s-a adresat atât mediciniștilor preocupați de tainele și metamorfozele corpului uman și de chestiuni de credință, cât și studenților de la alte facultăți, pentru a-i introduce în universul fascinant al corpului uman. Tabăra a cuprins conferințe cu teme de Medicină dedicate publicului larg, dar și workshop-uri și prelegeri privind teme din domeniul Medicinei dedicate mediciniștilor, care s-au desfășurat în paralel cu atelierele de meșteșuguri (atelier de sculptură și de împletit metaniere) pentru studenții de la alte facultăți.

Conferințele de Medicină adresate publicului larg au fost deschise de primul invitat al taberei, dr. Dan Cioată, medic chirurg cardiovascular din Timișoara, dar și teolog. Prin tema prezentată, „Medicina ca misiune. De la inima trupească la cea duhovnicească”, dr. Dan Cioată ne-arătat că medicul, asemenea preotului, are nevoie de ajutorul divin pentru misiunea pe care o desfășoară în sprijinul vieții, știind că viața este un dar divin. Vorbind despre „Ultimele noutăți în cercetarea în nutriție”, dr. Grigorina Mitrofan, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice în București, ne-a învățat că cea mai bună dietă e cea la care putem adera toată viața.

Tabăra a avut și conferințe duhovnicești. Părintele prof. univ. dr. Ioan Emil Jurcan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, ne-a dezvăluit profunzimile trăirii lui Dumnezeu în Ortodoxie vorbind despre „Recuperarea omului din societatea «post-» sau «trans-» printr-o Ortodoxie conștientă”, iar Arhimandritul Iustin Miron și Ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa au explicat celor prezenți profunzimile ascunse în cartea Psaltirii, făcând o exegeză pe text a Psalmului 2.

Deosebit de apreciate de studenții de la Medicină au fost workshop-urile de specialitate care le-au oferit oportunitatea de aprofunda, cu specialiști din mai multe colțuri ale țării, teme diferite. Dr. Roxana Voicu, medic specialist în Medicină Internă în Timișoara, a vorbit despre „Microbiomul intestinal: aplicații practice. Pre- și probiotice. Fitoterapie aplicată în patologia gastrointestinală”, dr. Cristian Nicoară, medic specialist în Medicină de Urgență în Luduș, despre „Abordarea urgențelor în situații practice”, conf. univ. dr. Aurora Miloș, medic primar în Endocrinologie în Timișoara, despre „Probleme actuale de etică și responsabilitate medicală”, iar dr. Bogdan Mărgineanu, cercetător în cadrul echipei Institutului Oncogen din Timișoara, despre „Noi perspective la intersecția dintre cancer și neuroștiințe”.

De asemenea, tinerii au participat la un atelier cu jocuri și activități interactive prin care au avut ocazia să se cunoască mai bine și să lege prietenii, iar la Căminul cultural din satul Găbud au descoperit frumusețea tradițiilor românești, a cântecului și a jocului popular.

Tabăra s-a încheiat în 26 septembrie, de sărbătoarea Sfântului Ioan Evanghelistul, ocrotitorul mănăstirii. Tinerii, îmbrăcați în costume populare, au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie și au plecat spre casă senini și bucuroși, întăriți în credință și în prietenia cu Dumnezeu și cu alți tineri de vârsta lor.

Iată câteva din mărturiile participanților:

„De la Găbud mă întorc mereu încărcată de frumos și de bucurii duhovnicești. Cum poate un loc atât de simplu și de izolat să adune în inima sa atât de mulți tineri din toate colțurile țării, m-am întrebat cândva. Dar experiența Găbud se trăiește, mai degrabă decât se povestește. Pentru că la mănăstire, mai mult decât oriunde, L-am putut vedea pe Dumnezeu în toate – în roada de struguri pe care i-am cules la ascultare, în dulceața slujbelor și a cântării psaltice, în oamenii frumoși și peisajele verzi care ne-au înconjurat de pretutindeni. Și ce poate fi mai împlinitor decât să-L poți simți pe Dumnezeu aproape? Sfântul Evanghelist Ioan, Apostolul Iubirii, a revărsat peste noi ploi de raze luminoase în ziua prăznuirii sale. În mod cert, lucrurile mici de la Găbud, sub ocrotirea neîncetată a Sfântului, vindecă, mângâie, umplu de bucurie, înalță”. (Maria Barbu)

„De un an vin în taberele de la Găbud și, chit că este același loc, de fiecare dată se întâmplă ceva unic. Toamna aceasta am resimțit experiența din toți receptorii: de la mirosul îmbietor de tămâie, până la sunetele de linguri în farfurii a zecilor de tineri care ascultau la masă cuvintele de învățătură. M-am bucurat să văd din ce în ce mai mulți tineri cu aparate foto care capturau amintiri. Mai mult, am observat că îmi este din ce în ce mai drag să mă înconjor de cântece românești și portul popular pentru că sunt tot mai rare în viețile noastre.
Deși cred că am fost mai mulți participanți decât în alte ediții, cadrul mănăstiresc a fost în continuare liniștitor și echilibrat. Am putut să îmi întăresc credința și să deprind mai multă disciplină, fapte pentru care vreau să mă reîntorc”. (Ana Maria Ruscanu)

„Tabăra de Toamnă se poate spune că este prologul tuturor taberelor care se organizează la Oașa și la Găbud pe parcursul anului. Este ultima tabără de anul acesta și ne vine greu să ne despărțim de prieteniile pe care le-am legat pe parcursul verii și de toate amintirile create. Au fost ultimele 10 zile de un stil de viață pe care mă bucur că l-am descoperit și îmi pare rău că nu o sa îl mai pot trăi până anul următor. Trezirea de dimineață și participarea atât la slujbe, cât și la ascultări alături de tineri frumoși din toată țara, urmate de conferințe actuale pe teme duhovnicești și medicale, totul în culori vii de toamnă și spirit românesc, au definit un «deceniu» de zile cu o greutate de ani, un timp cu semnificație care și-a lăsat amprenta asupra noastră. Ne va fi dor de taberele de la Oașa!” (Cristian Țuglea)

„Tabăra de Toamnă «Trup și suflet» de la Găbud a fost pentru mine prima experiență de acest fel și pot spune că m-a împlinit sufletește.
De la programul de slujbe până la cel de conferințe, toate au construit puțin în mine, precum și în ceilalți participanți. Am simțit multă căldură și voie bună, am format prietenii și pot spune că duhul mănăstirii a pătruns în sufletele tuturor, în ciuda agitației specifice mulțimii. O tabără cu adevărat constructivă, plină de oameni valoroși care ne-au transmis câte ceva din experiența lor și ne-au răspuns cu multă plăcere tuturor curiozităților.
Sper din toată inima să mai merg în astfel de tabere, fiindcă sunt cu adevărat folositoare sufletului și trupului”. (Iustina Stoica)

„Pentru mine, Tabăra de Toamnă a fost o oază de lumină atât pentru trup, cât și pentru suflet. Toate clipele pe care le-am trăit – Sfânta Liturghie, conferințele, repetițiile pentru strană și pentru momentul artistic din ziua hramului, hora din sat, cântecele de pe dealul scăldat în razele soarelui – sălășluiesc încă în sufletul meu care așteaptă cu nerăbdare să mai treacă un an și să se vadă din nou în tabără, alături de oameni dragi”. (Teodora Petrache)

„Tabăra de Toamnă a fost un prilej minunat să mă apropii mai mult de Dumnezeu, de oameni și să înțeleg mai bine viața de mănăstire. Totul parcă a fost scos dintr-o poveste, inclusiv ascultările. Deși se ferea toată lumea, eu am ales grădina, unde am reușit să cunosc mai bine alte persoane și câteva lecții de viață ale acestora.
Dealul mănăstirii surprinde peisaje atât de frumoase și vaste, încât parcă rămâi mic într-o lume atât de mare. Preoții sunt călduroși și îmi aduc aminte cu drag de gogoșile «cu gust matrimonial» ale părintelui Modest. Slujbele au o încărcătură emoțională și rămâi plin de pace și bucurie după terminarea acestora.
În urma acestei experiențe, voi reveni cu drag la Găbud de fiecare dată când se ivește ocazia!” (Xenia Rădulescu)

Share