Tabăra de vară pentru tinerii din municipiul Târgu-Mureș organizată la Ciobotani

În perioada 11 - 16 iulie a.c., 15 tineri din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi au participat la tabăra de vară pentru copii și tineri, desfășurată la Cabana Family din localitatea Ciobotani, județul Mureș.

Tabăra, organizată de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, a constituit un prilej de recreere și relaxare, după un an școlar solicitant, dar și de socializare și conștientizare a sensului real al prieteniei și a relației cu Dumnezeu, în cadrul căreia s-au împletit în mod armonios activitățile cultural-catehetice, recreativ-educative, sportive, de cultură generală, socializare și (auto)cunoaștere cu cele duhovnicești – rugăciunea și Sfânta Liturghie. Pe parcursul celor șase zile, pe lângă programul zilnic de rugăciune (de dimineață, de seară, înainte și după masă, de călătorie, pentru diverse trebuințe) și tâlcuirea acesteia, participanții s-au bucurat de o serie de jocuri sportive/ de mișcare, de socializare și comunicare, de cultură generală și cunoaștere, de coordonare, drumeții și vizite de studiu și discuții libere asupra principalelor provocări și preocupări cotidiene ale tânărului de azi.

Vizitarea Mănăstirii „Sf. Ilie” din Toplița, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, și a Mănăstirii Doamnei din Moglănești (Toplița), ctitorie a Doamnei Safta, soția voievodului Gheorghe Ştefan al Moldovei (1653-1658), a constituit prilej de cunoaștere a bogatei istorii a locului și a minunatelor așezăminte monahale de o importanță deosebită pentru ortodoxia românească, dar și de zidire sufletească și întărire duhovnicească, urmare a discuțiilor purtate cu părinții slujitori și maicile viețuitoare ale acestora.

Vizitele de studiu și ieșirile în stațiunile Borsec și Banffy (Toplița) au avut rolul de a-i familiariza pe tineri cu bogățiile naturale ale zonei, de a-și fixa anumite noțiuni geografice, dar și de a se recrea, bucurându-se pe deplin de apa minerală „colectată” chiar de ei de la unul dintre izvoare și de parcul de aventuri din Borsec, dar și de cea mai mare și performantă pistă de bob din țară, care se află în Toplița, și de frumusețea unică a Cascadei de apă termală din aceeași localitate. Un alt moment extrem de captivant pentru tineri l-a constituit vizitarea Fabricii de apă minerală Stânceni, prilej cu care aceștia au putut urmări îndeaproape întregul proces tehnologic de îmbuteliere a apei minerale, de la personalizarea ambalajului din PET (prin încălzire), spălarea, uscarea, umplerea cu apă minerală, dopuire, marcarea datei fabricației, etichetare, înfoliere în baxuri, la paletizare și pregătirea propriu-zisă pentru predare către comercianți. Drumeția efectuată pe valea pârâului Mermezeu a avut ca scop fixarea unor tehnici esențiale de supraviețuire și orientare în natură, de recreere în aerul curat al munților, dar și de a gusta din minunatele și aromatele fructe de pădure (fragi, zmeură, mure), resurse nestemate de hrană și sănătate pe care ni le descoperă Dumnezeu.

De asemenea, de la invitatul special al taberei, doamna Dr. Adina Mariș, psiholog clinician pediatru, cu supraspecializare în terapie ocupațională, și prin arte combinate, în cadrul atelierelor practice, au învățat cum să cultive în mod corect și complet cele șapte virtuți creștine în contextul psiho-traumatologic și social actual.

Închiderea oficială a taberei a culminat cu participarea tuturor tinerilor la Dumnezeiasca Liturghie, când, după ce s-au spovedit, s-au bucurat de primirea Darului Vieții, Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Focul de tabără din ultima seară a așternut nostalgia prematură în gândurile tinerilor, îndemnându-i în a face schimb de impresii cu privire la timpul petrecut împreună în aceste zile, dar și promisiunea continuării frumoasei relații de prietenie care s-a creat între toți participanții, precum și nădejdea inițierii unor proiecte viitoare, care să mențină vie flacăra credinței, a dragostei de frumos și de aproapele, a pasiunilor și preocupărilor acestora, având la bază principiile moral-creștine. Tinerii au arătat că știu să se bucure de viață și de darurile lui Dumnezeu în mod plăcut atât oamenilor, cât și Tatălui Ceresc.

Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share