Biserica s-a îngrijit în permanență de starea sufletească a omului, dar de multe ori, o bunăstare duhovnicească se obține încă din copilărie, întrucât la maturitate, unele lucruri devin greu sau chiar imposibil de remediat. Astfel, în perioada 2-5 septembrie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a organizat, la Ampoița, un eveniment dedicat copiilor, numit Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva”. Inițiativa a venit din partea parohiilor ortodoxe din comuna Meteș (Ampoița, Tăuți, Meteș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului și Lunca Ampoiței), în parteneriat cu Asociația Emanoil, Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, Primăria Comunei Meteș și Școala Gimnazială Meteș, iar Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost aleasă ca și protectoare a taberei tocmai pentru că din cele șase biserici ortodoxe din comună, patru dintre ele o au ca și ocrotitoare pe această sfântă.
Tabăra a debutat în dimineața zilei de 2 septembrie, atunci când, plini de emoție, copiii au fost aduși de către părinți la Școala Gimnazială din Ampoița, acolo unde voluntarii Asociației Emanoil i-au primit și le-au oferit primele indicații organizatorice. Toți cei aproape 100 de copii participanți au fost împărțiți în patru grupe de vârstă (8-9 ani, 10-11 ani, 12-13 ani, 14-16 ani), care s-au păstrat până la finalul taberei, fiecare participant luând parte la activități dedicate vârstei lor. Mai apoi, grupul de tineri s-a deplasat în apropierea școlii, în curtea bisericii ortodoxe din Ampoița, unde a fost oficiat un Te-Deum de deschidere și a fost rostit un cuvânt de bun venit din partea părintelui Tudor Man, preot al parohiei Ampoița. După rugăciune, le-au fost prezentate copiilor câteva reguli de conduită necesare unei bune desfășurări a activităților.
După masa de prânz, copiii, împărțiți pe grupe, au participat la un atelier de socializare prin care s-a urmărit identificarea numelui participanților și înlăturarea stărilor de rușine sau disconfort apărute adesea în cadrul situațiilor noi și în prezența persoanelor întâlnite pentru prima dată, totul făcându-se prin jocuri de cunoaștere în echipă. Ziua a continuat cu oficierea Paraclisului Maicii Domnului, la inițiativa Asociației Emanoil, prin care s-a urmărit implicarea copiilor în cea mai frumoasă formă de rugăciune către Fecioara Maria. Spre seară, o agapă și un foc de tabără au încheiat prima zi a taberei, prilej cu care copiii și părinții lor au socializat într-un cadru mai familiar cu voluntarii Emanoil și cu preoții organizatori.
Ziua a doua a debutat cu rugăciunea de dimineață, oficiată ca și cea de seară, în fiecare zi a taberei, în biserica ortodoxă din Ampoița. După momentul de rugăciune, preoții Teofil Slevaș și Liviu Cârcoană au oferit un atelier prin care le-au explicat copiilor, în mod practic, importanța și semnificația Sfintei Proscomidii. Prin atelierul de prevenție, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba le-au evidențiat tinerilor pericolele apărute în urma consumului de droguri, zahăr, alcool și tutun, dar și răspunderea civilă în ceea ce privește încălcarea legislației rutiere și a celei care reglementează tulburarea liniștii și a ordinii publice. Vânătoarea de comori, cu cele 50 de provocări, a avut ca scop dezvoltarea abilităților de perspicacitate și de lucru în echipă.
Ziua a treia le-a adus copiilor un atelier inedit, semaforul emoțional, atent implementat de către socio-animatorii Asociației Emanoil, care a reușit să formeze noi abilități de introspecție, de descoperire a trăirilor sufletești care provoacă stări sufletești negative, dar și a celor care pot duce la apropiere de semenul nostru și de Dumnezeu. Atelierul de pictură i-a ajutat pe tineri să își descopere abilitățile artistice, iar atelierul „Eu și Dumnezeu” a avut ca scop accentuarea importanței Tainei Spovedaniei în viața omului.
Ziua a patra și ultima a taberei a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată la biserica ortodoxă din Ampoița de către părintele protopop Teofil-Grigore Slevaș, dimpreună cu toți preoții parohi ai comunei Meteș, în prezența copiilor și a părinților, la care toți cei care s-au spovedit și s-au pregătit în prealabil au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. La finalul slujbei, toți participanții au fost premiați cu o insignă și o carte de rugăciuni personalizate cu însemnele taberei. Agapa comună și atelierul de feedback au avut ca scop socializarea și evidențierea părerilor despre toate activitățile desfășurate în aceste zile. Pe toată perioada taberei, Primăria Comunei Meteș s-a implicat efectiv prin oferirea unui prânz cald copiilor, în fiecare zi a taberei, iar Școala Gimnazială Meteș a pus la dispoziție locația în care s-au desfășurat majoritate atelierelor.
Tabăra din vatra satului „Prietenii Sfintei Cuvioase Parascheva” a reprezentat un eveniment-pilot, prin care s-a urmărit dezvoltarea abilităților sociale, dar și conștientizarea importanței vieții religioase în rândul tinerilor. Evenimentul a fost produsul unui parteneriat armonios dintre Stat, Biserică și Școală, prin care s-a reușit implicarea efectivă a tinerilor în viața socială și în viața Bisericii. De asemenea, implicarea Protopopiatului Ortodox Alba Iulia, a voluntarilor Asociației Emanoil, a preoților ortodocși din comuna Meteș și a tuturor credincioșilor din comunitate și nu numai a făcut posibilă organizarea acestei tabere care constituie un exemplu pentru programele ulterioare pentru tineri din Eparhia Alba Iuliei.
Grupul de inițiativă al parohiilor ortodoxe din comuna Meteș