Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, ediția 2023

În perioada 7-18 august 2023, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, se desfășoară Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, la care iau parte 220 de tineri din toată țara. Activitatea este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa.

Tinerii au ajuns la Mănăstire la data de 7 august și s-au regăsit în liniștea locului și în frumusețea peisajului. A doua zi a început devreme, cu Sfânta Liturghie, cel mai adânc moment de împreună rugăciune de peste zi. Tabăra a fost deschisă oficial de către ieromonahul Mihail Lupescu, de la Mănăstirea Oașa, care a subliniat importanța conservării cadrului și a ritmului de viață monastic. Tinerii vor avea ocazia să se integreze pentru câteva zile în tot programul așezământului, fiind, în mod real și viu, mai aproape de Dumnezeu.

Programul unei zile de tabără presupune participarea la programul liturgic specific Postului Adormirii Maicii Domnului, la activitățile gospodărești, dar și la activități culturale și duhovnicești. Ediția de anul acesta a Taberei Naționale „Părintele Teofil Părăian” este dedicată memoriei părintelui Constantin Galeriu, la 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Invitații din tabără vor evoca fie personalitatea părintelui Galeriu, fie subiecte dragi venerabilului preot și profesor.

Potrivit detaliilor furnizate de prof. Mihaela Jinariu, primul invitat al taberei a fost prof. univ. ing. dr. Ștefan Matu-Trăușan, cadru didactic la Universitatea Politehnică din București, Departamentul Computer Science, cercetător științific I la Institutul de Cercetări în Inteligență Artificială al Academiei Române, implicat în Centrul de dialog teologie-știință-filosofie din cadrul Universității din București. Domnul profesor a vorbit tinerilor despre un subiect de actualitate: „Ce este inteligența artificială? Care sunt limitele și pericolele ei?”. Plecând de la exemple concrete de folosire a „IA” în viața de zi cu zi, prof. Ștefan Matu-Trăușan a atras atenția că inteligența artificială are limitări clare și trebuie să o folosim cu discernământ.

Miercuri, 9 august, în mijlocul tinerilor a fost prezent pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care le-a adus tinerilor în atenție imaginea părintelui profesor Constantin Galeriu, cel care transmitea studenților nu doar înțelepciunea dascălului, ci și bunătatea părintească pe care o avea. În a doua parte a conferinței, părintele Emil Jurcan a vorbit despre „Creștinul ca vibrație sacră într-o lume a zgomotului haotic”, subliniind chemarea fiecăruia dintre noi de a aduce, prin rugăciune, un echilibru în mediul în care trăim. Tot miercuri, părintele Capodistrias Hammerli din Elveția le-a prezentat participanților povestea fascinantă a drumului pe care l-a parcurs de la ateism la Ortodoxie și a răspuns întrebărilor tinerilor în cadrul conferinței „Cum am devenit preot ortodox? Cum e să fii ortodox azi în Occident?”.

Joi, 10 august, domnul Costion Nicolescu, într-o conferință de excepție, a realizat portretul „Țăranului filocalic”. Vineri, 11 august, domnul Andrei Dîrlău le va vorbi tinerilor despre „Un veac de singurătate a lui Dumnezeu. Cum să rezistăm într-o lume ce tinde să ne surpe crezul și identitatea”. Sâmbătă, 12 august, conf. dr. Vlad Topan, vicepreședinte academic al Institutului Ludwig von Mises din România și conferențiar în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice București, va prezenta legătura dintre „Economie, Ortodoxie și crize”. Duminică, 13 august, în mijlocul tinerilor va fi nepotul părintelui Constantin Galeriu, părintele Cristian Galeriu, iar arhimandritul Iustin Miron și ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa, vor continua seria de conferințe „Tâlcuirea Psaltirii”.

Luni, 14 august, doamna Cristina Chirvasie, scriitor și regizor de teatru, va susține o conferință despre „Omul-Aripă. Modele și valori” și vor fi vizionate câteva filme documentare. În cadrul taberei, tinerii vor participa la cele două hramuri ale mănăstirii, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 17 august – Sfântul Gheorghe Pelerinul. Marți, 15 august, după Sfânta Liturghie, pr. conf. univ. dr. Alexandru Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va susține o conferință intitulată „Suie-te la Mine în munte și fii acolo (Ieșirea 24, 12). Mari temerari ai urcușului duhovnicesc (Moise)”. Joi, 17 august, tinerii din tabără vor face o drumeție pe Vârful Oașa Mare unde vor participa la primul hram al Schitului „Sfântul Gheorghe Pelerinul”.

Share