Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, ediția 2023

În perioada 7-18 august 2023, la Mănăstirea Oașa, s-a desfășurat Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”, organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei și Mănăstirea Oașa. La această tabără au participat aproximativ 220 de tineri care au încercat să se integreze în viața și programul așezământului monahal. Programul fiecărei zile de tabără a presupus participarea la slujbele specifice Postului Adormirii Maicii Domnului, la activitățile gospodărești din mănăstire, dar și la activități cultural și duhovnicești organizate special cu această ocazie.

Ediția de anul acesta a Taberei Naționale „Părintele Teofil Părăian” a fost dedicată memoriei părintelui Constantin Galeriu, la 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. În mijlocul tinerilor a fost și nepotul ilustrului preot și cadru didactic, părintele Cristian Galeriu, iar invitații au evocat fie personalitatea părintelui Constantin, fie subiecte dragi preotului Constantin Galeriu, și au fost din domenii diverse de activitate.

Prof. univ. ing. dr. Ștefan Matu-Trăușan, profesor la Universitatea Politehnică din București, Departamentul Computer Science, cercetător științific I la Institutul de Cercetări în Inteligență Artificială al Academiei Române, implicat în Centrul de dialog teologie-știință-filosofie din cadrul Universității din București, a vorbit tinerilor despre un subiect de actualitate: „Ce este inteligența artificială? Care sunt limitele și pericolele ei?”.

Pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a adus tinerilor în atenție imaginea părintelui profesor Constantin Galeriu, pe care l-a cunoscut personal în perioada studenției, și a vorbit despre „Creștinul ca vibrație sacră într-o lume a zgomotului haotic”. De asemenea, părintele conf. univ. dr. Alexandru Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a susținut o conferință intitulată „Suie-te la Mine în munte și fii acolo (Ieșirea 24, 12). Mari temerari ai urcușului duhovnicesc (Moise)”.

Părintele Capodistrias Hammerli din Elveția le-a prezentat participanților povestea fascinantă a drumului pe care l-a parcurs de la ateism la Ortodoxie și a răspuns întrebărilor tinerilor în cadrul conferinței „Cum am devenit preot ortodox? Cum e să fii ortodox azi în Occident?”. Domnul Costion Nicolescu a realizat un portret al „Țăranului filocalic”, iar domnul Andrei Dîrlău a vorbit tinerilor despre „Un veac de singurătate a lui Dumnezeu. Cum să rezistăm într-o lume ce tinde să ne surpe crezul și identitatea”.

Conf. univ. dr. Vlad Topan, vicepreședinte academic al Institutului Ludwig von Mises din România și conferențiar în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, a prezentat legătura dintre „Economie, Ortodoxie și crize”. Arhimandritul Iustin Miron și ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa au susținut o nouă conferință în seria „Tâlcuirea Psaltirii”, iar doamna Cristina Chirvasie, scriitor și regizor de teatru, a propus tinerilor câteva filme documentare din cadrul proiectului „Omul-Aripă. Modele și valori”. În cadrul taberei, tinerii au participat la cele două hramuri ale mănăstirii: Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Sfântul Gheorghe Pelerinul (17 august). Activitățile din tabără s-au încheiat joi, 17 august, cu o drumeție-excursie pe Vârful Oașa Mare, unde tinerii au participat la primul hram al Schitului „Sfântul Gheorghe Pelerinul”.

Share