Tabără pentru tinerii din parohiile Petrilaca și Ațintiș

„Veniţi şi vedeţi lucrurile lui Dumnezeu, minunile pe care le-a pus Domnul pe pământ” (Psalmii 45, 8). Sub îndemnul psalmistului David și cu dorința arzătoare de a face cunoscută și sufletelor tinere frumusețea lui Dumnezeu, luni, 12 iulie 2021, părintele Alin-Nicolae Boncea și părintele Sergiu Iacob au întregit un grup frumos de copii din cadrul parohiilor Petrilaca și Atintiș, luând drumul Munților Apuseni.

Pe parcursul celor trei zile de activități, tinerii au împletit credința cu natura și au îmbinat simplul cu frumosul. Copiii au fost cazați la Pensiunea „Sub Piatră” din satul Sălciua, având parte de o gazdă deosebită care s-a îngrijit de organizarea unui foc de tabără, urmând să îi răsfețe cu gogoșile copilăriei și să se relaxeze câteva momente la piscina din incinta locației. La Mănăstirea „Sfânta Parascheva” de la Sub Piatră, copiii au deprins ce este rugăciunea comună, rostind împreună rugăciunea „Tatăl Nostru” și „Crezul”, dobândind în același timp cunoștințe în ceea ce privește istoria în bisericuța de lemn care datează din anul 1797. Totodată, copiii au oferit o mână de ajutor maicilor la îndeletnicirile câmpului, simțind mirosul fânului cosit și uscat.

Tot în aceste zile a fost vizitată Peștera „Huda lui Papară”, care găzduiește cea mai mare colonie de lilieci din Europa. În continuare, străbătând poteca din pădure, copilașii îndrumați de doamnele preotese au ajuns la cascada „Dâldină”, ajungând la Valea Poienii. La apusul soarelui, ca o reîntoarcere la obiceiurile tradiționale, tinerii au învățat să frigă slană în băț, asemenea strămoșilor noștri, s-au îndulcit cu bezele și s-au bucurat de natură, prietenie și bucurie. În ultima zi, au experimentat „glasul roților de fier” în Mocănița Apusenilor care dezvăluie peisaje „pictate de Dumnezeu” cu aleasă măiestrie, urmând ca în drumul de întoarcere să poposească la Mănăstirea Dumbrava. Această minitabără s-a înfăptuit cu ajutorul părinților și cu transportul oferit de parohiile din care provin, prin truda și iubirea preoților care își doresc să întemeieze un obicei din a descoperi tinerilor credința, tradiția și  frumusețea odihnite în simplitate.

Share