Tabăra socială de la Lăpuşna, organizată pentru copiii din localitățile Idiciu şi Sângeru de Pădure

În perioada 23-27 august a.c., Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Târgu-Mureș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei şi cu sprijinul SGG si SGC Bucureşti, a organizat o tabără socială pentru copiii din localitățile Idiciu şi Sângeru de Pădure, recunoscute drept comunităţi rurale defavorizate. Activitatea face parte din proiectul „Comunitatea prin ochii tinerilor”, dar şi din parteneriatul de colaborare dintre Şcoala Gimnazială Idiciu şi parohia Idiciu.

Au avut bucuria de a împărtăşi împreună emoţiile unei tabere mult visate 25 de copii din parohia Idiciu, protopopiatul Târnăveni, şi parohia Sângeru de Pădure, protopopiatul Târgu-Mureş. Explorând lumea exterioară şi extinzându-şi orizontul interior, am putea spune că aceşti copii au crescut în câteva zile cât într-un an, lărgindu-şi astfel cunoştinţele către adevăratele daruri pe care Dumnezeu ni le face, mai ales darul credinţei.

Prin promovarea unei conştiinţe bazată pe principiile moral-creştine, atrăgându-i şi menţinându-i pe copii cât mai aproape de Biserică, tabăra s-a dorit a fi un instrument catehetic agreat de aceştia, care să îmbine în mod armonios jocurile şi activităţile recreative cu cele practice şi competitive, de creaţie şi cultură generală, rugăciunea şi discuţiile tematice interactive, dar şi cu distracţia. Aşezând în suflete căldură duhovnicească şi, totodată, amintiri de neuitat, tabăra s-a dovedit a fi pentru aceşti copii un vis împlinit, cu atât mai mult pentru faptul că ei se confruntă cu lipsa posibilităţilor materiale şi provin din familii cu multe greutăţi.

Sub atenta organizare şi supraveghere a coordonatorului taberei, părintele Mihai Dumitrescu, inspector social pentru județul Mureș, și a cadrelor didactice ale tinerilor iubitori de frumos, aceştia au învăţat bucuria şi curajul, accesând rezerve de curiozitate, de creativitate, dar şi de entuziasm şi generozitate, pe care nu ştiau că le au, zidind prietenii şi, probabil, noi orizonturi, îmbogăţindu-se în credinţă. În acest sens, părintele Rafail Noica spunea: „Unicul lucru valoros în această viaţă este să-L înţelegem pe Dumnezeu şi planul Său”.

 

Pr. paroh Ioan Stan

Share