Tabără în Ungaria pentru tinerii ocrotiți la Așezămintele „Sfântul Ioan Botezătorul” din Aiud și „Sfântul Mucenic Ciprian”

În perioada 25 iulie-4 august 2021, 24 de copii și tineri din cadrul Așezământului „Sfântul Ioan Botezătorul” din Aiud și de la Așezământul „Sfântul Mucenic Ciprian” au avut ocazia să se bucure de o tabără organizată în Ungaria, în localitatea Gyulakeszy.

Tabăra a fost desfășurată cu sprijinul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Aiud si al organizatorilor taberei Kinderdorf Szenti din Ungaria. În acest sens, programul taberei a fost conceput de organizatori într-un mod eficient, astfel încât copiii și tinerii să savureze din plin toate activitățile menite a le stârni noi orizonturi de cunoaștere.

Plimbarea cu vaporul în largul Lacului Balaton a fost continuată de plimbările în șareta trasă de cai. De asemenea, preparatele culinare din această zonă fost pe deplin apreciate de către copii. Orașul Badacsony, cu un turism dezvoltat, a oferit ocazia copiilor să parcurgă trasee turistice vizitate de oameni din toate colțurile lumii și de a avea o panoramă deosebită asupra Lacului Balaton și a împrejurimilor.

Un obiectiv turistic încărcat de istorie este reprezentat de Cetatea Sumeg (din sec. XIV), o cetate medievală asemănătoare cu cea din Deva. Muzeul, camera de tortură, expoziția care poate fi cuprinsă dintr-o singură privire și atmosfera istorică aflată în acord cu o colecție de săbii și o expoziție de calești au reprezentat adevăratele atracții ale acestei cetăți.

Daca starea vremii nu a fost una favorabilă plimbărilor în împrejurimi, copiii au împărtășit impresii și au comunicat cu alți copii cazați în tabără, prin limbajul mimico-gestual, emoția evidențiind inocența și timiditatea copiilor. Tabără a fost încheiată cu o petrecere organizată de gazdele pensiunii Bak Vendeglo, lăsând loc și stărilor de regret pentru acei copii care au avut oportunitatea de a vizita pentru întâia oară locuri dintr-o altă țară, dar ți trăiri melancolice pentru cei care au mai luat parte la această tabără într-o altă vacanță scolară.

 

Pr. Sebastian Tocănel

Share