Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în parohia Reghin-Apalina au fost organizate în perioada vacanței de vară două tabere pentru elevi și studenți. La activități au luat parte peste 100 de participanţi care au efectuat două pelerinaje la mănăstirile din judeţele Mureş, Alba, Cluj şi Bihor. Toate acțiunile s-au desfăşurat sub îndrumarea şi purtarea de grijă a părintelui paroh dr. Vasile Farcaş.
Tabăra de vară „Bucuria Comuniunii”, aflată la ediţia a VII-a, s-a desfăşurat în perioada 1-13 august 2022, având un program zilnic între orele 12-20. Activităţile taberei au fost organizate pe centre de lucru, fiecare participant putând alege propriul domeniu de interes. Dintre centrele de lucru, menţionăm: pictură pe sticlă, modelaj în lut şi pictură pe lut, recondiţionare obiecte vechi, ţesut la război, cusut, tricotaj, împletit, activităţi sportive şi recreative, lectură biblică, filme şi aplicaţii learningapps – religie, activităţi muzicale. Aceste centre au fost coordonate de voluntarii taberei, printre care s-au numărat preoţi, profesori, educatori, studenţi, dintre care îi amintim pe pr. dr. Vasile Farcaş, pr. dr. Mircea-Bogdan Oprea (parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bistrița, prof. dr. Severina-Maria Farcaş şi prof. dr. Eduard Csupan (Colegiul „Petru Maior” din Reghin), respectiv prof. educatori Maria Petruţ, Loredana Moldovan și Corina Covaciu.
Alături de programul zilnic prestabilit, participanţii la tabără s-au bucurat şi de prezenţa în mijlocul lor a unor invitaţi care au desfăşurat activităţi demonstrative: kinetoterapeuţii Centrului de Recuperare KineticSoft Reghin, o echipă de voluntari SMURD Târgu-Mureş și reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere Reghin. Fiecare zi de tabăra s-a încheiat în duhul rugăciunii comune la biserica parohială, unde copiii au participat activ, la strană, la slujba Paraclisului Maicii Domnului. La finalul rugăciunii, copiii s-au bucurat de un program catehetic susţinut de pr. dr. Vasile Farcaş.
Tabăra Voluntarilor „Dăruind vei dobândi”, ediţia I, s-a desfăşurat în perioada 27-28 august, fiind o tabără-camping, prin intermediul căreia tinerii voluntari au experimentat camparea la cort şi activităţile în natură. Prin intermediul acestei experienţe, participanţii au învăţat cât de importantă este protejarea naturii, necesitatea ecologizării şi a utilizării energiei regenerabile, toate acestea fiind darul lui Dumnezeu pentru om. Totodată, tinerii au participat la Sfânta Liturghie de duminică şi la slujba Vecerniei cu Litie din ajunul Praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Această tabără oferă voluntarilor posibilitatea socializării şi a experimentării unor momente împreună, de relaxare şi bucurie, ca răsplată a implicării lor în activităţile de voluntariat ale parohiei Reghin-Apalina. De aceea, şi numele taberei pentru voluntari a fost ales să reprezinte starea de experimentare pe care aceştia o trăiesc: „Dăruind vei dobândi”.
Pelerinajul „Mănăstiri vechi şi noi”, desfăşurat în perioada 18-19 iulie 2022, a avut ca traseu Mănăstirea Floreşti, Mănăstirea Ciucea şi Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” (jud. Cluj), Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea şi Mănăstirea Izbuc (jud, Bihor), precum și Mănăstirile Albac şi Lupşa (jud. Alba). Participanţii la acest itinerariu s-au bucurat şi de vizitarea casei memoriale a lui Octavian Goga din localitatea Ciucea, precum şi de Monumentul natural „Peştera Urşilor”. Acest pelerinaj se încadrează în agenda anuală a itinerariilor interne ale parohiei Reghin-Apalina, având ca scop apropierea enoriaşilor de toate vârstele, de chemarea pelerinului spre o experienţă duhovnicească mai înaltă, în căutarea valorilor spirituale şi cultural-naţionale.
Pelerinajul „Am venit Măicuţă să Te mai vedem” are caracter anual, fiind destinat participanţilor la Tabăra de vară „Bucuria Comuniunii”. Acesta se desfăşoară întotdeauna în Postul Adormirii Maicii Domnului şi are ca scop familiarizarea tinerilor cu ritualul pelerinajului arhaic la Mănăstirile cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În acest an, activitatea s-a desfăşurat în data de 12 august şi a avut ca itinerariu mănăstirile situate pe Valea Gurghiului, respectiv Caşva şi Lăpuşna. Toate aceste activităţi au fost întâmpinate de participanţi cu mult entuziasm şi au lăsat în sufletul lor multă bucurie, pace şi dorinţa de a le reexperimenta de câte ori este posibil.
Prof. Dr. Severina-Maria Farcaş