Taberele lunii august în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În a doua parte a lunii august, în Arhiepiscopia Alba Iuliei a continuat programul de tabere de vară dedicate tinerilor și copiilor. Acestea s-au desfășurat în 2 centre de tineret, și anume, Cetea, în județul Alba, și Lăpușna, în județul Mureș, cu participarea a peste 110 copii.

Programul de jocuri și activități, coordonate de socio-animatorii voluntari ai Arhiepiscopiei, a avut ca scop realizarea unui climat de bună dispoziție, dezvoltarea personală a tinerilor participanți, consolidarea relațiilor de prietenie dintre aceștia, depășirea limitelor proprii și învingerea unor frici nejustificate. Prin componenta spirituală am urmărit deprinderea lor cu un program zilnic de rugăciune, iar prin catehezele interactive am încercat să oferim răspuns la întrebările specifice vârstei lor. În demersul nostru am fost ajutați de reprezentanții Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, de cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, precum și de un grup de agenți ai Serviciului de Ordine Publică. Cu aceștia, copiii au dezbătut teme legate de prevenirea violenței, a furturilor și a accidentelor rutiere, fiindu-le prezentate și consecințele devastatoare ale consumului de droguri. La întâlnire au fost aduși și Cex și Asada, doi ciobănești germani, folosiți în activitatea de patrulare, care alături de coordonatorii lor au făcut o serie de exerciții demonstrative, răsplătite de către copii cu aplauze și mângâieri.

Dorința de a oferi tinerilor participanți un spectru cât mai amplu de cunoaștere și dezvoltare, ne-a determinat să introducem în programul taberelor și vizitarea unor obiective turistice. Pentru cei ce au ales tabăra de la Cetea, am organizat în prima zi o vizită la Mănăstirea Râmeț și o drumeție în Cheile Râmețului, iar în ultima zi un popas la Mănăstirea Rimetea și o plimbare în Parcul de agrement „Moara de vânt”, unde copiii au avut posibilitatea de a vedea și a hrăni zeci de specii de animale și păsări.  Cei ce au optat pentru tabăra de la Lăpușna, au avut ocazia de a descoperi, în cadrul unei vânători de comori, tainele Cetății medievale de la Sighișoara, de a vizita biserica fortificată și atelierul de ceramică de la Saschiz, unde li s-a explicat procesul realizării vaselor de lut și au asistat la pregătirea materialului și modelarea unei vaze pe roata de olărit și de a se reculege la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. În ultima zi a taberei, tinerii au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lăpușna, apoi au petrecut câteva ore în Salina Praid.

Prin Departamentul de tineret, Arhiepiscopia Alba Iuliei va derula în perioada următoare și alte activități dedicate tinerilor și copiilor, cu precădere la sfârșit de săptămână. Pentru mai multe detalii, ne puteți urmări pe pagina de Facebook: Tabere Arhiepiscopia Alba Iulia.                                                                                         

Pr. Cristian Rațiu

Share