Taberele lunii iulie în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Sâmbătă, 31 iulie, s-a încheiat primul segment al taberelor de vară dedicate tinerilor și copiilor în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Acestea s-au desfășurat în cele 3 centre de tineret din cuprinsul județului Alba, și anume, Cetea, Poșaga de Sus și cel de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Rimetea.

Începând cu data de 5 iulie, au fost organizate 6 serii de tabără, de care au beneficiat 125 de copii. Programul de jocuri și activități, coordonate de socio-animatorii voluntari ai Arhiepiscopiei, a avut ca scop, pe lângă realizarea unui climat de bună dispoziție, dezvoltarea personală a tinerilor participanți și consolidarea relațiilor de prietenie dintre aceștia. Componenta spirituală a fost alcătuită dintr-un program zilnic de rugăciune și scurte cateheze interactive, specifice vârstei lor, încununate cu vizitarea Mănăstirilor de la Aiud, Măgina, Rimetea și Râmeț și a Catedralei Arhiepiscopale din Alba Iulia.

Pentru că este dovedit faptul că o minte sănătoasă se dezvoltă într-un corp sănătos, am căutat să-i ținem pe copii cât mai mult în aer liber, în mijlocul naturii. În acest sens, am desfășurat activități în unele dintre cele mai frumoase locuri din zona noastră. Am făcut drumeții în Rezervațiile Naturale Cheile Râmețului, Scărița-Belioara și Cheile Turzii, la Cascada Băile Romane din Cheile Cetii și pe Masivul Piatra Secuiului. De asemenea, copiii au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile motrice în Parcul de aventură „Dynamis” din Alba Iulia. Prin toate acestea am urmărit să le oferim acestora bucuria unor peisaje de excepție, dar pe de altă parte, am dorit să-i scoatem din zona de confort, să-i ajutăm să-și depășească limitele și să-și învingă unele frici.

Trebuie să amintim și alte două destinații care au stârnit mult interes în rândul celor prezenți, și anume, Parcul de agrement „Moara de vânt”, unde copiii au avut posibilitatea de a vedea și a hrăni zeci de specii de animale și păsări, și Cetatea Alba Carolina, unde au vizitat cele mai importante obiective, s-au bucurat de un tur cu minibuzul prin șanțurile acesteia și au urmărit ceremonialul schimbării gărzii, realizat între Porțile a III-a și a IV-a ale cetății.  

Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei va relua șirul activităților educative și recreative pentru copii, începând cu data de 16 august, prin organizarea unor noi serii de tabără în centrele de tineret de la Cetea și Lăpușna.

                                                                                               

Pr. Cristian Rațiu

Share