Târnosirea bisericii din parohia Boz, protopopiatul Sebeș

Duminică, 22 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Boz, protopopiatul Sebeș. În continuare, Arhipăstorul Alba Iuliei a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a V-a după Sfintele Paști, numită și „a Samarinencei”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din parohia Boz, protopopiatul Sebeș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, după care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Ioan Vasilie a fost hirotonit preot pe seama parohiei Ungurei, protopopiatul Sebeș.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Astăzi, când apostazia, viciile, ura și egoismul știrbesc existența umană, să nu ne lăsăm amăgiți de satana și nici prinși în vârtejul amețitor al pasiunilor înrobitoare. Dimpotrivă, să intrăm în comuniune intimă și iubitoare cu Hristos, Care ne oferă apa cea vie a harului sfințitor și a cuvântului mântuitor din care gustând, nu vom înseta niciodată”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru slujirea pastoral-misionară pe care o îndeplinește cu râvnă apostolică în via Domnului, părintele Ioan Cutean, preot al parohiei Boz începând cu luna noiembrie a anului 2018, a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, doamnei Emilia Cîndea, primarul comunei Doștat, și domnului Nicolae Scheau le-au fost oferite Diplome de aleasă cinstire, în semn de apreciere pentru sprijinul deosebit acordat cu prilejul renovării și restaurării locașului de cult.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Boz a fost ridicată între anii 1905-1911. Deoarece numărul credincioșilor dreptslăvitori de aici era unul redus la acea vreme, a fost întreprinsă o colectă în vechiul Regat al României, cu scopul intensificării procesului de edificare a noului locaș de închinare. În perioada anilor 2018-2022, au fost efectuate ample lucrări de renovare exterioară și interioară a bisericii, dintre care amintim reabilitarea Sfintei Mese și achiziționarea de mobilier și obiecte de cult noi. Astfel, locașul a fost înfrumusețat și înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătit pentru târnosire.

Share