În data de 29 octombrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului” din parohia Sovata I, protopopiatul Târgu-Mureş. În continuare, Ierarhul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.
În Duminica a XXIV-a după Pogorârea Sfântului Duh, când ne este pusă înainte pericopa evanghelică ce prezintă învierea fiicei lui Iair, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Sovata I, protopopiatul Târgu-Mureş. Arhipăstorul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”. În continuare, Chiriarhul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.
Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Urcușul nostru spre înviere se realizează în biserică, fiindcă aceasta este «pelerină spre cer» și «laborator al învierii», cum o numea Sfântul Maxim Mărturisitorul. Biserica este «corabia mântuirii», prin care noi înaintăm pe marea lumii spre malul liniștit al Împărăției cerurilor. Cine-L iubește pe Hristos, ascultând poruncile Lui, acela crede cu tărie și spune și altora că moartea nu este trecere în neființă și nici tunel fără ieșire. Dimpotrivă, moartea fiecărui credincios este preludiu al învierii și început al vieții adevărate și al fericirii veșnice”.
La finalul slujbei, pentru vrednicia dovedită pilduitor în mărturisirea activă a dreptei credințe și în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice, părintele paroh Vasile Șovrea a primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre distincția „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni”. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a oferit Diplome de aleasă cinstire tuturor binefăcătorilor care au contribuit la înfrumusețarea și împodobirea locașului de închinare.
Biserica „Schimbarea la Față a Domnului” din parohia Sovata I este situată în stațiunea balneoclimaterică Sovata Băi, renumită prin lacurile sărate. Locașul de închinare a fost edificat între anii 1931-1932 de către antreprenorul Klinger din Reghin, cu sprijinul tâmplarilor Ioan Vadas și Ludovic Duca din Sovata. Începând cu anul 2007, au fost efectuate numeroase lucrări de renovare și înfrumusețare a interiorului și exteriorului bisericii. În anul 2021, a fost finalizată lucrarea de pictură în tehnica fresco, realizată de către pictorii Cristian Corneanu și Alexandru Molnar.