Târnosirea bisericii din parohia Ungheni II, protopopiatul Târgu-Mureş

Pe data de 5 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Soborul Maicii Domnului” din parohia Ungheni II, protopopiatul Târgu-Mureș. În continuare, Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Luni, 5 iunie 2023, în a doua zi de Rusalii, când Biserica noastră dreptslăvitoare prăznuiește Sfânta Treime, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Ungheni II, protopopiatul Târgu-Mureș. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Soborul Maicii Domnului”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu data de 14 iunie 2009, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Iulian Suciu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „În Sfânta Scriptură, locaşul de rugăciune se numeşte casa lui Dumnezeu, locuinţa lui Dumnezeu, biserică sfântă, locaş sfânt. Este adevărat că te poţi întâlni cu Tatăl ceresc oriunde, în natură, în conştiinţă, în camera ta. Însă Dumnezeu a rânduit să fie pe pământ locaşuri de închinare, unde să avem Altarul Crucii, precum şi prilejul de a ne întâlni real cu Mântuitorul Hristos, în Taina Sfintei Euharistii. Important este ca, atunci când venim la biserică, să fim convinşi că, în spaţiul ei sfânt, ne aflăm în audienţă la Împăratul etern, Care ascultă cererile noastre şi ne satisface toate dorinţele bune. Rugăciunile făcute în biserică sunt foarte plăcute lui Dumnezeu şi, totodată, folositoare credincioşilor. Sfântul Efrem Sirul spunea: «Precum ploaia face să crească sămânţa, astfel slujba bisericească întăreşte sufletul în virtute»”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu i-a oferit domnului Victor Prodan, primarul orașului Ungheni, Diploma Sfinților Ierarhi Bălgrădeni, pentru vrednicia dovedită pilduitor în mărturisirea activă a dreptei credințe și în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice. De asemenea, ostenitorii, truditorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea noului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Parohia Ungheni II a fost înființată în data de 1 martie 2009, piatra de temelie a noului locaș de închinare fiind așezată la 8 septembrie 2010. Până în toamna anului 2013, când au fost încheiate lucrările de zidire a noului edificiu, sfintele slujbe au fost oficiate într-o bisericuță din lemn, provenită din parohia Burzonești-Lazuri, protopopiatul Câmpeni. La data de 5 octombrie 2013, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de binecuvântare a noului locaș de cult. În perioada 2016-2021, biserica a fost împodobită în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Corneanu.

Share