Duminică, 9 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Toți Sfinții” din parohia Luduș III. În continuare, Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.
În Duminica a XX-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă învierea fiului văduvei din Nain, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Luduș III. Întâistătătorului Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Toți Sfinții” din orașul Luduș, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori.
Adresându-se celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Dumnezeu nu vindecă pe fiecare om bolnav și nu întâmpină fiecare procesiune funebră ca să învie persoana moartă, cum a făcut cu fiul văduvei din Nain. În cele din urmă, fiecare dintre noi va muri de boală, de bătrânețe sau de accident, dar nu trebuie să ne înspăimântăm. Creștinul adevărat este optimist, pentru că el știe că nu viața aceasta fizică, viața biologică, este cel mai înalt bun, ci viața veșnică, viața cu Dumnezeu. Or, pe aceasta nu o vom pierde niciodată, decât dacă deliberat întoarcem spatele lui Dumnezeu. Omul credincios, care viețuiește în legea Evangheliei lui Hristos, poate spune cu Psalmistul David: «Chiar dacă ar fi să umblu în valea umbrei morții, eu nu mă tem de niciun rău, căci Tu, Doamne, cu mine ești. Tu ai gătit masă înaintea mea și eu voi locui de-a pururi în casa Domnului»”.
La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele Ilie Dăian, preot al parohiei Luduș III începând cu anul 2000, a primit din partea Chiriarhului nostru distincția „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni”. Totodată, Arhipăstorul Alba Iuliei i-a oferit domnului Iosif Mocan Ordinul „Credință și Unire”, în semn de apreciere pentru slujirea rodnică și folositoare a Bisericii lui Hristos. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de cult au primit din partea Ierarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.
Parohia Ortodoxă Luduș III a fost înființată în anul 1990. Piatra de temelie a noii biserici a fost așezată în anul 1991, în prezența Patriarhului Teoctist. În perioada 1992-1999, au fost executate fundația și zidurile, locașul de cult fiind ulterior tencuit la interior și exterior și acoperit cu tablă zincată. Între anii 2017-2021, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorul Emil Dunăre. Locașul de rugăciune a fost înfrumusețat și înzestrat cu toate cele necesare cultului divin, fiind pregătit pentru slujba de târnosire.