Târnosirea noii biserici a Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, protopopiatul Câmpeni

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurați de un sobor de clerici, au oficiat slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, protopopiatul Câmpeni. În continuare, cei doi ierarhi au celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia ierodiaconul Isaac a fost hirotonit întru ieromonah.

În dimineața zilei de vineri, 27 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa, protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 3.45, Arhipăstorul nostru, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și  „Sfinții Cuvioși Athoniți Siluan și Sofronie”.

În continuare, începând cu ora 4.45, a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în noul locaș de închinare. Sărbătoarea prilejuită de târnosirea noii biserici a Mănăstirii de la Lupșa a început în seara zilei precedente. Astfel, miercuri, 26 noiembrie, începând cu ora 22.00, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, după care au fost săvârșite Utrenia și Ceasurile.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Isaac a fost hirotonit întru ieromonah. De asemenea, la finalul slujbei, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit în mod deosebit la edificarea noii biserici a Mănăstirii de la Lupșa au primit din partea Întâistătătorul Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea preacuviosului părinte Melhisedec Ungureanu, începând cu anul 1998. Pe data de 14 septembrie 2014, în ziua Praznicului Înălțării Sfintei Cruci, părintele stareț Melhisedec a fost hirotesit întru arhimandrit, în semn de aleasă prețuire și considerație pentru activitatea deosebită și rodnică desfășurată pe parcursul anilor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Astăzi, la Mănăstirea Lupșa, am sfințit noua biserică, aceasta devenind «poartă a cerului» și «casă a lui Dumnezeu», cum o numește Sfânta Scriptură, sau «cer pământesc», cum o numește Sfântul Ioan Gură de Aur. Felicit pe părintele stareț Melhisedec, care se validează ca un harnic lucrător în via Domnului, sub deviza biblică: «Râvna casei Tale mă mistuie, Doamne». De asemenea, aduc omagiu de prețuire tuturor binefăcătorilor și donatorilor locașului bisericesc, asigurându-i că și-au agonisit comoară imperisabilă în ceruri; ba chiar în această viață, ei vor primi de la Dumnezeu răsplata bucuriei sufletești, căci zice Psalmistul David: «Fericiți sunt cei ce iubesc frumusețea casei Tale, Doamne»”.

Noua biserică a Mănăstirii de la Lupșa, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfinții Cuvioși Athonoți Siluan și Sofronie”, a fost edificată între anii 2003-2011. Sfintele slujbe sunt oficiate în noul locaș de închinare începând cu luna aprilie a anului 2005, lucrările de înfrumusețare a noii biserici fiind încheiate pe parcursul acestui an. Locașul de cult a fost împodobit în haina picturii între anii 2017-2020, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către părintele arhidiacon Nicolae Balan. Noua biserică a Mănăstirii de la Lupșa a fost ridicată prin osteneala viețuitorilor acestui așezământ monahal, cu sprijinului deosebit al Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României.

 

Share