Târnosirea noului paraclis al Mănăstirii „Buna Vestire” de la Cheile Cibului

Pe data de 27 iulie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost poposit în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Buna Vestire” de la Cheile Cibului. Ierarhul nostru a săvârșit slujba de târnosire a noului paraclis din incinta corpului de chilii și a oficiat Sfânta Liturghie.

Miercuri, 27 iulie 2022, zi când Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Cheile Cibului, protopopiatul Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba de târnosire a paraclisului cu hramurile „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul” și „Sfântul Cuvios Sofronie Athonitul”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La ceremonie au luat parte doar soborul clericilor slujitori și obștea mănăstirii, dat fiind spațiul restrâns al locașului de rugăciune.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Noi, creștinii, trebuie să prețuim viața aceasta pământească, care, după expresia Sfântului Ioan Gură de Aur, este viața puișorului în ou sau viața pruncului în pântecele mamei sale. Prin urmare, nu se cade să umblăm după voia noastră, ci după pilda sfinților care bine s-au nevoit și s-au încununat. Spre deosebire de atleții olimpici care aleargă după o cunună stricăcioasă, atleții lui Hristos caută cununa nestricăcioasă a măririi cerești pe care a primit-o și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Fiecare pas de mântuire sufletească trebuie cucerit prin luptă, căci numai așa vom avea parte de biruință sfântă și de răsplată veșnică în ceruri, unde sfinții ca niște stele strălucesc”.

Mănăstirea „Buna Vestire” de la Cheile Cibului a fost înființată în anul 2000, pe locul unui vechi așezământ călugăresc. Corpul de chilii în incinta căruia se află noul paraclis a fost ridicat între anii 2004-2006. Locașul de rugăciune a fost amenajat și înfrumusețat în perioada 2008-2010, având drept model schiturile athonite, care cuprind într-un corp de clădire atât paraclisul, cât și chiliile. Pictura în tehnica fresco a fost realizată de către diaconul Nicolae Bălan, în perioada octombrie 2018 - martie 2019. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Andreea Stan și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui arhimandrit Rafael Corneanu.

Share