Tinerii din municipiul Târgu-Mureș au participat la atelierul de prim-ajutor „Și tu poți salva o viață”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 17 noiembrie a.c., la ceas de seară, tinerii din municipiul Târgu-Mureș au participat la atelierul de prim-ajutor intitulat „Și tu poți salva o viață”, găzduit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii.

În cadrul întâlnirii, doamna doctor Andreea Baraboi, medic rezident, a expus principalele noțiuni și reguli privind acordarea primului ajutor, câteva manevre esențiale care se aplică în diverse situații ce necesită intervenția primului ajutor în caz de înec (cu alimente/lichide), sângerări, hemoragii, zonele în care se poate face verificarea pulsului, realizarea compresiei toracice, pregătirea victimei în așteptarea ambulanței etc. De asemenea, au fost aduse în discuție aspecte legate de numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ce reprezintă, în ce situații îl putem folosi, informațiile esențiale care trebuie furnizate operatorilor când solicităm ajutor de urgență, astfel încât discuția să fie operativă.

Evenimentul a fost unul interactiv, în cadrul căruia cei aproximativ 100 de spectatori (elevi, cadre didactice, părinți etc.) au avut posibilitatea de a adresa întrebări privitoare la diverse evenimente ce impun acordarea primului ajutor, o parte dintre ei oferindu-se chiar voluntari pentru exersarea manevrelor care se aplică în astfel de situații. De asemenea, au avut loc și activități practice, prilej cu care elevii preșcolari au confecționat stetoscoape, cei din învățământul primar au exersat acordarea primului ajutor în cazul accidentelor cotidiene cu sângerări minore (dezinfectarea, curățarea și pansarea rănii etc.), iar cei de gimnaziu și liceenii au recapitulat câteva manevre de prim-ajutor de bază.

Potrivit statisticilor, România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. Însă, doar 10% dintre români cunosc noțiunile elementare în acest sens. Anual, aproximativ 70.000 de români se sting din această viață pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Specialiștii arată că mai bine de jumătate din decesele provocate de accidentele rutiere au loc pentru că victimele nu beneficiază de ajutor în primele minute. De asemenea, țara noastră își menține poziția fruntașă în clasamentul UE și în cazul pacienților care suferă de AVC, înregistrând cea mai mare rată de mortalitate, printre cauzele principale ale acestei situații întâlnindu-se: incapacitatea pacientului și a celor din jur de a recunoaște un episod de AVC și de a acorda primul ajutor (INS, 2021).

În acest context, prin acțiunea derulată se dorește sprijinirea societății, prin însușirea de către tineri (de toate vârstele) a regulilor de prim-ajutor de bază. Fie că e vorba despre propria persoană, despre colegi, părinți, bunici, prieteni, fie că vorbim despre mici accidentări, lovituri severe, apariția unor modificări bruște a stării de sănătate, considerăm mai mult decât necesar ca fiecare copil și tânăr să știe cum trebuie să procedeze atunci când o persoană din jurul său prezintă nevoia de a beneficia de primul ajutor.

Activitatea, un concept al Structurii de misiune și tineret pentru județul Mureș din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a fost realizată în colaborare cu cadre didactice care provin de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi: doamnele prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, și Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” Târgu-Mureș, doamnele prof. Carmen Nicoară – Director, Andra Poptamas și Andreea Cârje, de la Școala Gimnazială Petelea, domnul prof. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu Mureș, și doamna Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie – UMFST.

 

Pr. Silviu Jimborean
Inspector  pentru misiune și tineret pentru județul Mureș

Share