Tinerii din parohia Reghin – „Sfântul Ioan Botezătorul” au participat la mai multe activități dedicate Centenarului Patriarhiei Române

În perioada 20-22 martie 2025, în cadrul Proiectului Catehetic Parohial „Centenarul Patriarhiei Române – Sărbătoarea jertfei sfinților români și prilej de recunoștință al tinerilor mărturisitori”, Grupul catehetic al parohiei Reghin – „Sfântul Ioan Botezătorul” a organizat mai multe activități educative dedicate tinerilor, printre care ateliere tematice și un pelerinaj cu semnificație profundă.

Astfel, joi, 20 martie, la Biblioteca Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din municipiu a avut loc simpozionul „Mărturisitori în lanțuri – Oameni, Credință și Libertate în comunism”. Părintele prof. dr. Andrei Crișan și prof. Sabin Urzică au susținut prelegeri despre perioada comunistă și despre curajul duhovnicilor și mărturisitorilor din secolul XX. De asemenea, elevii liceului au prezentat lucrări despre diferite personalități, precum Sfântul Preot Mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim și Niculina Moica, o tânără din Reghin care, la doar 16 ani, a fost întemnițată pentru convingerile sale.

Vineri, 21 martie, tinerii din Grupul catehetic al parohiei au organizat o activitate interactivă la Școala Gimnazială Crăiești, unde le-au prezentat elevilor de gimnaziu viața sfinților români canonizați recent și istoria Patriarhiei Române. Punctul culminant al acestor zile a fost pelerinajul tematic la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației, unde tinerii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și membrii Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși din Reghin au avut ocazia să descopere adevărul despre suferințele mărturisitorilor credinței în timpul regimului comunist. Aici au aflat despre metodele de tortură și prigoana la care au fost supuși cei care au refuzat să-și abandoneze credința.

Un gând deosebit a însoțit fiecare dintre aceste activități: „Timpurile se schimbă, dar Adevărul rămâne același”, după cum spunea părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, unul dintre marii mărturisitori ai temnițelor comuniste. Prin aceste evenimente, ne-am dorit să aducem în inimile tinerilor respectul pentru cei care au suferit pentru credință și să le reamintim că libertatea și adevărul sunt valori care trebuie prețuite și apărate.

Voluntar drd. Petru-Alexandru Curta

Share