A treia întâlnire din cadrul proiectului-concurs „Rugăciunea în viața mea”, derulat la nivelul comunei Batoș

A treia întâlnire din cadrul proiectului concurs „Rugăciunea în viața mea” s-a desfășurat, sâmbătă, 26 martie 2022, în Parohia Ortodoxă Română Dedrad, unde grupul de elevi a fost întâmpinat cu bucurie, blândețe și căldură de părintele Leon Cherecheș, împreună cu doamna preoteasă.

Înainte de începerea dialogului dintre părinte și micii oaspeți, am fost informați de faptul că, la întâlnire, este prezent un băiețel ucrainean, Sergiu, în vârstă de 7 ani, care ne-a salutat timid, pe al cărui chip s-a putut observa tristețea, deoarece s-a văzut înconjurat de străini, singura imagine cunoscută și dragă fiind cea a mamei sale.

Părintele Leon le-a vorbit copiilor despre îngeri în general, evidențiind importanța acestora în viețile noastre, insistând însă pe descrierea îngerului nostru păzitor, care ne este dat fiecăruia dintre noi, la Sfânta Taină a Botezului de către Dumnezeu, înger care ne ocrotește până în momentul în care părăsim această lume.

În acest context, părintele le-a relatat elevilor istorioara îngerului păzitor al unui băiat, care a fost nevoit să treacă peste o punte șubredă dintr-o parte în cealaltă, sub ea aflându-se o prăpastie adâncă. La început, copilului i-a fost frică, însă îngerul l-a ocrotit cu aripile sale, nepermițându-i să cadă și îndrumându-i pașii, pentru ca în final acesta să ajungă în siguranță pe cealaltă parte.

Cateheza s-a încheiat cu rostirea rugăciunii „Înger, îngerașul meu”, de toți cei prezenți, apoi activitatea practică a fost coordonată de doamna profesor Irina Nagy, care a pregătit pe o planșă un „Copac al rugăciunii”, pe care copiii au fost încurajați să lipească, după ce în prealabil au decupat: o frunză, simbol pentru rugăciunea de cerere; o floare albă, simbol al rugăciunii de mulțumire și o floare roz, simbol al rugăciunii de laudă, pe care au scris câte o rugăciune, în funcție de ceea ce au ales elevii să decupeze.

Pe verso-ul planșei, doamna profesor le-a propus elevilor un joc, prin care a dorit să pună în balanță lucrurile spirituale, care au o importanță infinit mai mare, comparativ cu cele materiale. Astfel, planșa a fost împărțită în două: o coloană dedicată lucrurilor de care avem nevoie, iar cea de a doua coloană a fost dedicată dorințelor. Rând pe rând au fost citite de pe buline o serie de cuvinte, iar copiii au fost provocați să aleagă argumentat în care dintre cele două categorii se încadrează. Vă mărturisim faptul că jocul propus a fost unul angrenant, stimulându-i pe elevi să facă alegerea corectă.

Pe toată durata activității, atenția noastră s-a îndreptat și spre Segiu, băiețelul ucrainean, pe care părintele Vasile Stelian l-a întrebat: „Ce îți dorești cel mai mult?”, iar el i-a răspuns: „Îmi doresc să merg acasă în Ucraina, chiar dacă nu la mine acasă, acolo unde am copilărit, și să mă întâlnesc cu prietenii mei...”, apoi a îmbrățișat-o pe mama sa. Timid, șovăitor, anxios, s-a apropiat și el de „Copacul rugăciunii”, pe care a lipit cele două rugăciuni de cerere...

Spre finalul activității copiii au decupat câte un îngeraș pe care l-au dus acasă. Părintele Leon, împreună cu doamna preoteasă, au răsplătit sârguința lor, iar la final zâmbetul nu a lipsit de pe chipurile lor inocente... „A fost cea mai frumoasă zi din Univers”; aceasta a fost remarca unuia dintre copilași.

Simona Rcxana David Anca

Share