Ultima parte a Festivalului coral de muzică sacră „Armonii serafice”, la Alba Iulia și Târgu-Mureș

În data de 11 iunie a.c., au avut loc ultimele două concerte ale Festivalului de muzică sacră „Armonii serafice”, organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș. Momentele artistice din cadrul evenimentului au fost susținute, începând cu ora 19.00, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și în Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la Alba Iulia și la Târgu-Mureș, în perioada 9-11 iunie 2023, s-a desfășurat Festivalul coral de muzică sacră „Armonii serafice”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Festivalul s-a derulat pe parcursul a trei zile consecutive, reunind 16 formații corale și aproximativ 350 de coriști de pe întreg teritoriul Eparhiei noastre. În seara zilei de 11 iunie a.c., începând cu ora 19.00, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș au găzduit ultima serie de concerte din cadrul evenimentului cultural-religios.

La Catedrala Reîntregirii, ultima seară a Festivalului a fost dedicată ansamblurilor corale din municipiul Alba Iulia. Astfel, au urcat pe soleea locașului de închinare aproximativ 150 de coriști care au încântat sufletele celor prezenți prin interpretarea unor fragmente corale inedite din repertoriul muzicii sacre. În deschiderea concertului, a evoluat Corul „Sfânta Treime” al Catedralei arhiepiscopale, formațiune atestată documentar încă din anii 1928-1929. Începutul activității actualului cor este marcat la data de 18 noiembrie 1990. Ansamblul vocal a fost condus vreme de aproape 29 de ani de către prof. Iosif Fiț, membrii corului înfrumusețând sfintele slujbe oficiate la Catedrala Reîntregirii atât în duminici, cât și în sărbători. Începând cu data de 8 martie 2019, ansamblul coral se află sub atenta coordonare a părintelui diac. Cosmin-Avram Baciu care, în paralel, începând din anul 2018, este dirijor al Grupului coral „Cantores Domini”. Formațiunea vocală, formată din 42 de membri, a interpretat cu măiestrie artistică trei piese muzicale religioase.

În continuare, au încântat auditoriul cei mai tineri coriști din cadrul acestui Festiva, respectiv membrii Corului „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, dirijat de către prof. dr. Nicolae Topîrcean. Ansamblul vocal a fost înființat în anul 1991 și, timp de nouă ani, până în 2000, a fost condus de către prof. Iosif Fiț. Repertoriul abordat este unul preponderent liturgic, necesar participării la sfintele slujbe. Pe parcursul timpului, membrii formațiunii au obținut numeroase premii cu ocazia participării la diferite festivaluri și concursuri muzicale naționale. De asemenea, ansamblul vocal dirijat de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, în parteneriat cu Asociația Corală „Codex Apulum”, a pus în scenă Oratoriul Bizantin de Paşti „Patimile şi Învierea Domnului”, de Paul Constantinescu. În cadrul Festivalului „Armonii serafice”, tinerii membri ai formațiunii corale au interpretat cu talent artistic cinci compoziții corale.

De asemenea, au încântat inimile celor prezenți, prin interpretarea a șase piese muzicale religioase, membrii Corului „Filarmonia” al secției de Muzică religioasă din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Înființat în anul 1998, formațiunea corală, dirijată cu rafinament artistic de către părintele prof. univ. dr. Domin Adam, abordează un repertoriu variat, cuprinzând lucrări din muzica bisericească și laică. Pe parcursul timpului, ansamblul vocal a susținut peste 100 de concerte, participând la numeroase festivaluri muzicale din Austria sau Italia. Părintele profesor Domin Adam, licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, este membru al Asociației Tinerilor Muzicieni și președinte al Asociației coral-instrumentale „Filarmonia” din Alba Iulia.

În încheierea concertului, au susținut un moment muzical de excepție Corul de cameră „Codex Apulum”, înființat la data de 1 noiembrie 1980, avându-l ca iniţiator şi dirijor pe prof. Iosif Fiţ. În cei 43 de ani de activitate neîntreruptă, formațiunea a participat la numeroase festivaluri în țări precum Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elveţia, obținând numeroase premii și distincții. Unul dintre proiectele importante ale ansamblului coral este reprezentat de parteneriatul cu Orchestra Simfonică din Lyon, care a prilejuit formațiunii corale albaiuliene susținerea unui număr însemnat de concerte în mai multe orașe din Franța. În cadrul Festivalului coral „Armonii serafice”, membrii formațiunii au interpretat patru piese muzicale bisericești. La final, părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, directorul Festivalului coral de muzică sacră „Armonii Serafice”, a adresat tuturor participanților un cuvânt de mulțumire.

La Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș, a treia seară a Festivalului a debutat prin cuvântul de bun-venit rostit de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, cu prilejul acestui eveniment de suflet. Seria a momentelor artistice a fost deschisă de membrii Corului „Belcanto” din orașul Sărmașu, dirijat cu măiestrie de către părintele Daniel Camară. Ansamblul vocal, format din elevi ai Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmașu, a fost înființat în luna decembrie a anului 2005. Animați de idealul binelui și al frumosului, tinerii artiști susțin anual numeroase concerte muzicale în Eparhia Alba Iuliei și în întreaga țară. De asemenea, formațiunea vocală face parte din programul național „Cantus Mundi”, participând alături de Corul Național „Madrigal – Marin Constantin” la diferite concerte corale. Spre încântarea publicului, membrii ansamblului vocal au interpretat trei piese muzicale.

În continuare, a susținut un moment muzical de excepție Corul preoțesc „Laudate Dominum” al protopopiatului Târgu-Mureș. Ansamblul vocal a fost înființat în anul 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la iniţiativa clericilor dornici de a-L lăuda pe Domnul nu doar prin cuvânt, ci și prin cânt. Formațiunea corală este compusă din zece membri care, printr-o activitate rodnică și neîntreruptă, reușesc să încânte inimile celor care vibrează în rugăciune și cântare sacră. Formațiunea corală, dirijată de părintele Călin Șipoș, a interpretat cu bucurie și rafinament artistic cinci compoziții corale.

Încheierea ultimei seri a Festivalului coral de muzică sacră „Armonii serafice” a revenit Corului preoțesc „Te Deum Adoramus” al protopopiatului Luduș, dirijat de părintele Daniel Camară. Încă de la înființare, din anul 2014, ansamblul coral participă la numeroase evenimente cultural-artistice, având o colaborare strânsă cu Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” din Luduș. În prezența a numeroși credincioși târgumureșeni, preoții din cadrul ansamblului vocal au interpretat patru piese muzicale religioase. În finalul evenimentului, părintele protopop Răzvan Șulea, în calitate de gazdă, a rostit un cuvânt de mulțumire tuturor membrilor formațiunilor vocale ce au înfrumusețat acest moment cultural-artistic deosebit.

Share