„Unire în cuget și-n simțiri” | Ziua Națională a României, sărbătorită la biserica din cartierul târgumureșean Dâmbu Pietros

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, la biserica din cartierul Dâmbul Pietros din municipiul Târgu Mureș, elevii claselor a II-a A și C, a III-a B, a IV-a B, a VI-a A și a VII-a B de la Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș, au fost mesagerii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Evenimentul a fost organizat prin grija inspectorului de Religie în județul Mureș, prof. Mariana Alina Bexa.

Ziua de 30 noiembrie a debutat la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Târgu Mureș cu oficierea Sfintei Liturghii de către preoții Cosmin Maftei, Mircea Ungur și Marius Bălășoiu, moment deosebit de comuniune divino-umană, de dragoste, credință și iubire frățească, încheiată cu evidențierea rolului Sfântului Apostol Andrei în realizarea creștinării ,,neamurilor”, precum și a strămoșilor noștri geto-daci, cu datoria sfântă a românilor de a fi continuatorii și păstrătorii Cuvântului dumnezeiesc peste veacuri. În continuare, momentul împlinirii visului celor de aceeași limbă, credință, origine și neam, consemnat la 1 Decembrie 1918, a fost marcat printr-un program cultural-artistic de către elevii claselor a II-a A și C, a III-a B, a IV-a B, a VI-a A și a VII-a B de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Târgu Mureș.

Activitatea de la biserica din cartierul Dâmbul Pietros se încadrează în Proiectul Educațional ,,Unire în cuget și-n simțiri”, desfășurat la Școala Gimnazială ,,Liviu Rebreanu”, din Târgu Mureș, în perioada 25-30 noiembrie 2024, prin coordonarea prof. Mariana Alina Bexa, a dir. prof. Ioan Cornel Popa, a dir. adj. prof. Dana Emilia Boca și prof. Eva Ercse, a prof. înv. primar Alina Vlasa și a prof. Maria Mihaela Belean și Claudia Otilia Guțu (disciplina Religie). Proiectul a avut ca scop cunoașterea și îmbogăţirea cunoştinţelor istorice, dezvoltarea, consolidarea și manifestarea sentimentului patriotic, precum și stimularea și dezvoltarea expresivităţii, prin interpretarea de poezii și cântece patriotice.

În încheierea activității, prof. Mariana Alina Bexa a felicitat persoanele care poartă numele Sfântului Apostol Andrei și a făcut aprecieri pozitive referitoare la implicarea elevilor în activități de acest tip, remarcând sensibilitatea, expresivitatea și aptitudinile artistice ale acestora. Nu în ultimul rând, i-a sfătuit să nu uite niciodată faptul că eroismul, credința, curajul și sacrificiul înaintașilor noștri, care au pus mai presus de viața lor dragostea de neam și de țară, a implinit visul de veacuri al românilor: Marea Unire. Aducem alese mulțumiri cadrelor didactice: prof. Șerb Maria Ioana, prof. înv. primar: Leontina Cuc, Viorica Durugy, Emilia Ujică și Alexandra Cazan pentru implicarea și dăruirea de care au dat dovadă în timpul derulării proiectului educațional.

Prof. Claudia Otilia Guțu

Share