Unitate de laserterapie și aparatură modernă de diagnostic și terapie, la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a obținut finanțarea Proiectului „PAS CU PAS – Recuperare pentru integrare”, din partea Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Proiectul a demarat la data de 12 octombrie, iar în cadrul acestuia va fi achiziționată aparatură modernă de diagnostic și terapie în valoare de 93.900 lei pentru Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia.

În cadrul proiectului, va fi achiziționată o Unitate de laserterapie Polaris HP 1, care va permite tratarea afecțiunilor aflate în profunzimea țesuturilor prin terapie cu laser de mare putere, cu performanțe terapeutice analgezice și biostimulative semnificative. Aparatul poate fi utilizat în afecțiuni ortopedice, în tratarea bolilor aparatului locomotor, în îmbunătățirea metabolismului celular sau al regenerării nervoase.

Printre alte dotări, va fi achiziționat un podoscop, instrument de analiză digitală a amprentelor plantare, util în depistarea afecțiunilor postulare, ca de exemplu platfus, cifoză, scolioză sau alte afecțiuni neurologice în care anumite grupuri de mușchi suferă de atrofie sau de paralizii. La acestea se adaugă un spirometru spirobank II basic, care ajută la explorarea funcțională respiratorie și măsoară volumele și debitele pulmonare, fiind utilizat pentru diagnosticarea unor afecțiuni cronice ale bronhiilor și plămânului. În cadrul proiectului, vor avea loc și cursuri de instruire a specialiștilor din cadrul Centrului de zi „Sfântul Meletie” din Alba Iulia în utilizarea aparaturii cu profesionalism și responsabilitate.

Ne bucurăm foarte mult pentru finanțarea acestui proiect, de care vor beneficia 70 de persoane adulte cu dizabilități încadrate într-unul din tipurile de handicap fizic, somatic, auditiv, surdocecitate sau asociat, persoane care sunt beneficiari ai centrului de zi, sau care se află în Locuințe Maxim Protejate. Serviciile de recuperare vor fi acordate în mod gratuit, de acestea putând beneficia și alte persoane adulte cu dizabilități care se află în situație de risc, care apelează la serviciile centrului de zi și care nu-și permit servicii de recuperare contra cost” – a declarat Daniela Truța, directorul executiv al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba. Centrul funcționează din anul 2008 în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, și Consiliul Județean Alba, prin DGASPC Alba.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Share