Vernisajul expoziției „Byzantium”, desfășurat la Museikon

Pe data de 16 iulie a.c., la Museikon, a avut loc vernisajul expoziției lucrărilor studenților secției de Artă sacră (anii I și II) din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat de la ora 16.00, sub genericul „Byzantium”.

Joi, 16 iunie 2022, la Muzeul icoanei și al cărții vechi, Museikon, din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției lucrărilor studenților secției de Artă sacră (anii I și II) din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat de la ora 16.00, sub genericul „Byzantium”, manifestare ajunsă la cea de-a treia ediție. Lucrările artistice, respectiv arhetipurile iconografice, au fost realizate în mozaic sub îndrumarea lect. univ. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În prezența a numeroși clerici, studenți, invitați și iubitori de artă bizantină, gazdele evenimentului și-au exprimat deosebita bucurie de a găzdui și în acest an expoziția lucrărilor care aparțin studenților secției de Artă sacră. Pe această cale, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, i-a mulțumit lect. univ. dr. Sorin Albu pentru efortul pe care în depune spre a menține vie această moștenire bizantină, asigurându-l de întregul suport și de toată forța de muncă în scopul promovării lucrărilor.

Făcând referire la operele artistice ale studenților, lect. univ. dr. Sorin Albu a subliniat următoarele: „Lucrările realizate sunt imagini-simbol de o putere extraordinară care au menirea să strângă în jurul lor, precum albinele într-un stup, persoanele în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. Tema din anul I este Sfânta Mahramă cea nefăcută de mână omenească, pornind de la ideea unei icoane-Agneț, pentru o conștientizare mai plenară a Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos”. În ultima parte a evenimentului, membrii Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, coordonați de către lect. univ. dr. Sorin Albu, au interpretat imnul bizantin „Ecouri din Insula Patmos”. La final, expoziția icoanelor realizate în tehnica mozaicului a fost declarată deschisă publicului vizitator. Cei doritori pot admira lucrările până la jumătatea lunii iulie.

Share