Vernisajul expoziției „Drumul icoanei” la Catedrala arhiepiscopală

În data de 30 noiembrie 2020, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției „Drumul icoanei”. Prin intermediul acesteia sunt promovate obiective bisericești și patrimoniul ecleziastic din județul Alba, expoziția fiind realizată cu sprijinul și contribuția Consiliului Județean Alba.

Luni, 30 noiembrie a.c., începând cu ora 12:30, în incinta complexului Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției intitulate „Drumul icoanei”. Aceasta este reprezentată de o rută cultural-artistică ce pune înainte câteva dintre obiectivele culturale și istorice de seamă ale județului Alba. La eveniment au luat parte oficialități centrale și locale, părinți consilieri din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, precum și membri ai Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Acest eveniment a fost posibil ca urmare a sprijinului Consiliului Județean Alba, prin intermediul căruia a fost realizată promovarea acestor bogate obiective culturale. În deschiderea evenimentului, domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a evidențiat în câteva cuvinte importanța manifestării de față, reliefând totodată obiectivele de patrimoniu ecleziastic ce vor fi vernisate.

În continuare, doamna Dumitrița Filip, conservatoare și restauratoare în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia (secția Museikon), a prezentat succint un itinerariu al „Drumului icoanei”, amintind totodată obiectivele turistice ale acestuia: clădirea Museikon, Catedrala Încoronării, biserica „Sfânta Treime” din parohia Alba Iulia – Maieri II, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Alba Iulia – Lipoveni, locașul de cult cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș, Expoziția etnografică din localitatea Stremț, biserica episcopală de la Geoagiu de Sus și biserica veche a Mănăstirii Râmeț. Lungimea totală a rutei este de 35,1 km, beneficiarii acesteia fiind elevi, studenți, pelerini, turiști pasionați de istorie și artă veche românească, precum și locuitori ai localităților traversate de „Drumul icoanei”.

Share