Vizită arhierească la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia

În data de 26 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. Cu acest prilej, Ierarhul nostru s-a întâlnit cu elevii secției Teologie Pastorală, clasele a XI-a și a XII-a.

Vineri, 26 noiembrie 2021, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba Iulia. Însoțit de către părintele prof. dr. Eugen Pintea, directorul unității de învățământ, Întâistătătorul Eparhiei noastre s-a întâlnit cu elevii secției Teologie Pastorală, prilej cu care le-a adresat tinerilor teologi cuvinte folositoare de suflet, cu scopul sedimentării valorilor duhovnicești în sufletele acestora.

În prima parte a vizitei, Întâistătătorul Eparhiei noastre s-a întâlnit cu elevii claselor a XI-a și a XII-a. Adresându-se tinerilor seminariști, Părintele Arhiepiscop Irineu a reliefat portretul Sfântului ocrotitor al fiecărei clase, remarcând pildele de viețuire sfântă ale acestora și virtuțile pe care Sfinții le-au cultivat pe acest pământ. Vorbindu-le elevilor clasei a XI-a, Chiriarhul nostru a evidențiat măsura duhovnicească și minunile săvârșite de către Sfântul Antonie cel Mare, urmând ca tinerilor seminariști din clasa a XII-lea să le prezinte personalitatea Sfântului Grigore de Nazianz, subliniind totodată prietenia acestuia cu Sfântul Vasile cel Mare.

În continuare, după întrevederile cu liceenii claselor a XI-a și a XII-a, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu s-a întâlnit și cu alți elevi ai Seminarului Teologic Ortodox. În prezența Arhipăstorului nostru, tinerii, îmbrăcați în straie populare, au intonat două cântece cu mesaj patriotic, fiind acompaniați de chitare. Acest moment artistic deosebit a punctat sărbătorirea cu anticipație a Zilei Naționale a României de către elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”.

Acțiunea din această zi face parte din seria numeroaselor evenimente pe care tinerii seminariști, sub atenta coordonare a dascălilor, le organizează periodic în cadrul unității de învățământ. Astfel, prin aceste activități extra-curriculare, se dorește cultivarea unei pluridisciplinarități în rândul elevilor, cu scopul dezvoltării competențelor tinerilor teologi.

În cuvântul rostit cu prilejul vizitei pastorale efectuate la această instituție de învățământ, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Ori de câte ori vizitez această prestigioasă şcoală teologică, eu simt un confort spiritual deosebit. Oare, de ce? Pentru că, în acest loc, studiul se împleteşte cu rugăciunea, iar cunoaşterea este dublată de evlavie. Prin educaţie solidă şi viaţă virtuoasă, aici se propagă şi se conservă, în mod exemplar, valorile identităţii noastre religioase, culturale şi naţionale. Sfidând tentaţiile lumii actuale, acaparată de multe vicii, atât profesorii, cât şi elevii Seminarului Teologic se inspiră, continuu, de la Mântuitorul Hristos, Modelul formator prin excelenţă. În acest spaţiu, pe lângă efortul intelectual, numele lui Dumnezeu este cinstit, Sfânta Liturghie este celebrată şi adevărul evanghelic este vestit. Astfel se poate atinge idealul prioritar al educaţiei, acesta fiind formarea caracterului uman şi creştin”.

Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia a fost înființat în anul 1991, reprezentând una dintre instituțiile de învățământ de elită ale orașului Marii Uniri. Având ca plan general de activitate formarea conștiinței duhovnicești a viitorilor preoți și profesori de Religie, Seminarul Teologic albaiulian urmărește, totodată, pregătirea de ansamblu a tinerilor, planul de învățământ cuprinzând atât discipline teologice, cât și discipline laice. Începând cu anul 2013, director al Seminarului „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia este părintele prof. dr. Eugen Pintea.

Share