Vizită pastorală la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş

Pe data de 7 septembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din orașul Ocna Mureş. Ierarhul nostru le-a adresat tinerilor cuvinte folositoare de suflet, după care le-a oferit daruri.

Marți, 7 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din orașul Ocna Mureş. Începând cu ora 12.00, Arhipăstorul nostru a efectuat o vizită pastorală la acest centru social aflat sub atenta coordonare a domnului Ciprian Orga. Înaltpreasfinția Sa a fost primit cu multă bucurie în suflete de către copii ocrotiți aici, tinerii susținând cu acest prilej un scurt moment artistic, întruchipând totodată o șezătoare populară specifică zonei. Cu ocazia acestei vizite, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a adresat copiilor îndemnuri duhovnicești și cuvinte folositoare de suflet, după care le-a oferit daruri.

Cu ocazia vizitei efectuate la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus:

„Astăzi, am pus înaintea copiilor chipul lui Iisus din Nazaret, le-am prezentat modul minunat în care Hristos creștea. În Evanghelia după Luca citim: «Iisus creștea cu înțelepciunea și cu vârsta și era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor» (Lc. 2, 52). Cu înțelepciunea, adică Își dezvolta mintea. Cu vârsta, adică El creștea fizic. Înaintea lui Dumnezeu, adică El creștea spiritual, umblând zilnic cu Tatăl ceresc. Înaintea oamenilor, adică El a învățat să petreacă împreună cu oamenii, începând cu părinții Săi din Nazaret.

Înțelegem, deci, că există patru feluri în care Dumnezeu dorește să creștem. 1) Cu înțelepciunea, adică dezvoltând mintea prin mergerea la școală, prin studiu și citirea cărților bune, care să ne sporească înțelepciunea și cunoașterea. 2) Cu vârsta, adică trupește, aceasta însemnând că trebuie să ne hrănim, să dormim, să facem exerciții fizice, pentru dezvoltarea și sănătatea noastră.

3) De asemenea, trebuie să creștem înaintea lui Dumnezeu, adică duhovnicește, trăind pe placul Stăpânului ceresc și aducându-I, astfel, preamărire. Aceasta se realizează prin participarea la cultul divin, prin rugăciune, lectură biblică, primirea Sfintelor Taine, fiind deschiși permanent lucrării Duhului Sfânt. 4) În sfârșit, se cade să creștem înaintea oamenilor, adică social, învățând să petrecem împreună cu oamenii, aceasta presupunând iubire, răbdare, înțelegere, iertare, smerenie, virtuți care împodobeau chipul frumos al lui Hristos, Omul central al istoriei”.

De asemenea, în această perioadă, cei 44 de tineri ocrotiți la Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureş participă, dimpreună cu alți 46 de copii de la așezămintele din Războieni și Vama Seacă, la „Tabăra micului creştin”, aflată la ediția a doua. Pe parcursul evenimentului organizat de către Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian”, tinerii au luat parte la diferite activități interactive și recreative, precum și la ateliere de dans și de pictură. Joi, în ultima parte a taberei, copiii vor petrece momente de recreere la Parcul de aventură „Dynamis” din Alba Iulia, urmând ca vineri să participe cu toții la Dumnezeiasca Liturghie.

Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” Ocna Mureș a fost înființat în anul 2003, având ca prim modul Centrul de zi pentru copii. În următorii ani, au fost înființate alte două module, respectiv Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, pe 1 octombrie 2005, și Casa de tip familial, la data de 1 august 2012. În cadrul Centrului de zi sunt integrați 44 de copii. Astfel, se încearcă prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare, formarea unor principii și conduite morale în viață, precum și responsabilizarea comunității locale față de problemele acestor copii.

Share