Vizită pastorală la Centrul creștin social-medical de zi pentru vârstnici „Sfântul Nectarie” din Sighișoara

Pe data de 20 noiembrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o vizită pastorală la Centrul creștin social-medical de zi pentru vârstnici „Sfântul Nectarie” din Sighișoara. Ierarhul nostru i-a vizitat pe beneficiarii acestui așezământ, prilej cu care le-a adresat cuvinte ziditoare de suflet și le-a oferit iconițe și daruri.

Luni, 20 noiembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală în municipiul Sighișoara. Întâistătătorul Eparhiei noastre, însoțit de părintele protoiereu Ovidiu Dan, a fost prezent în mijlocul vârstnicilor din cadrul Centrului creștin social-medical de zi „Sfântul Nectarie” din localitate. Cu acest prilej, Arhipăstorul nostru le-a adresat beneficiarilor cuvinte ziditoare de suflet și sfaturi duhovnicești. La final, Chiriarhul Alba Iuliei le-a oferit tuturor vârstnicilor iconițe și daruri, prilej cu care i-a îndemnat pe angajații de aici să dea dovadă de iubire jertfelnică în misiunea pe care o au de îndeplinit. Vizita Părintelui Arhiepiscop Irineu din această zi a marcat, totodată, împlinirea a 20 de ani de activitate social-misionară desfășurată în Protopopiatul Ortodox Sighișoara.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Persoanele vârstnice sunt preţioase şi foarte necesare în sânul comunităţii noastre româneşti. Ele au rolul de bunici pentru nepoţi, de învăţători pentru societate, de exemplu bun pentru viaţa Bisericii, de statornicie în credinţă şi în promovarea valorilor culturale şi spirituale. În general, vârstnicii sunt adevăraţi transmiţători ai tradiţiilor şi obiceiurilor autohtone, moştenite de la scumpii noştri înaintaşi. Fie că se află în casele lor, fie că sunt în aşezăminte sociale, noi ne străduim să le acordăm grija noastră pastorală. Mulţi preoţi din Eparhie le stau alături persoanelor vârstnice, pentru a le oferi susţinere morală şi asistenţă duhovnicească. De asemenea, păstorii noştri sufleteşti le cercetează constant, pentru a le sprijini în soluţionarea unor probleme cu care, adeseori, se confruntă”.

În cadrul Centrului creștin social-medical de zi pentru vârstnici „Sfântul Ierarh Nectarie” din Sighişoara, înființat în urmă cu șapte ani, funcționează Centrul de zi pentru persoane vârstnice (40 locuri), Locuința protejată pentru persoane vârstnice (9 locuri) și Cantina socială (60 locuri). Așezământul social se află sub purtarea de grijă a părintelui Ovidiu Dan, preot al parohiei Sighișoara III și protopop al protoieriei Sighișoara. Centrul creștin social-medical „Sfântul Ierarh Nectarie” funcționează în baza unui parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sighişoara, Protopopiatul Ortodox Român Sighişoara, Asociaţia Pro-Sighişoara, Primăria Municipiului Sighişoara şi Consiliul Judeţean Mureş, oferind asistență medicală, recuperare, hrană și igienizare persoanelor aflate în imposibilitatea de a-și acoperi nevoile minime. Slujba de binecuvântare a Așezământului social a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, la data de 5 mai 2016.

Share